Testa att springa i en inomhushall

Träningsgruppen Team Stockholm Marathon i Sätrahallen i Stockholm. Foto Micke Sjöblom - Zebrabild.

När vädret blir som besvärligast kan det vara skönt att göra löpningen till en inomhussport. Löpband är ett bra alternativ. Ett annat är att träna löpning i en av Sveriges många inomhushallar med löparbanor.
Här får du tips om ett bra pass, var hallarna finns och några saker att tänka på när man tränar tillsammans med andra på en rundbana.

För korta intervaller är inomhusbanan perfekt. Sätt på de lättaste skorna, kanske har du ett par tävlingsskor. Med korta ärmar och ben får du sommarkänsla och kan få den där snabbhetsträningen som annars kan vara svår att få till under vinterhalvåret.

Löparbanorna inomhus används flitigast av aktiva i friidrottsklubbar, men många hallar har öppet för allmänheten under vissa tider. Kostnaden brukar vara mellan 50 kronor upp till 100 kronor och då ingår bastu, dusch och på många ställen även tillgång till styrketräningslokaler.

– På allmänhetens tid ska alla som vill kunna träna, men det är viktigt att komma ihåg att man delar banorna med andra, säger Anders Szalkai som är en van inomhuslöpare..
– Det finns oskrivna regler för hur man ska springa, det kan bli tillbud och olyckor om man inte följer dem.

Några punkter att tänka på:
• Kolla aktivieterna på banan, vilken sorts träning försigår. Anpassa din träning så att du inte stör andra.
• Uppvärmning görs antingen på innerplan, innanför bana 1, eller på ytterbana.
• Håll alltid din linje och bana. Du behöver inte släppa förbi någon. (Om du tar ett steg ut är det stor risk att den bakomvarande löparen har tänkt runda dig.)
• Fullfölj hela din intervall på din bana - men stanna inte på banan utan vila eller jogga på innerplan/ytterbana.
• Inomhusbanor har alltid doserade kurvor. Därför kan en del löpare ibland välja att jogga ner åt ”fel håll” medsols.
• Du kan använda vanliga löparskor, men se till att de är rena.

Att ligga och nöta 50 varv för att få ihop en mil i ett distanspass är inte passet att göra på en inomhusbana. Med de doserade kurvorna är det till och med en skaderisk eftersom farten blir för långsam för att man ska ha nytta av lutningen.

Börja med korta intervaller
För korta intervaller är inomhusbanan perfekt. Sätt på de lättaste skorna, kanske har du ett par tävlingsskor. Med korta ärmar och ben får du sommarkänsla och kan få den där snabbhetsträningen som annars kan vara svår att få till under vinterhalvåret.

Det finns många typer av intervallträning att testa, 200-ingar (ett varv), 400-ingar (två varv). Marathon.se:s träningsexpert Anders Szalkai tycker till och med att även motionären kan gå ner och springa ännu kortare intervaller:
– 150 meters-intervaller med 50 meters jogg emellan är ett pass där man tränar snabbhet men även kondition eftersom man genom joggen håller uppe pulsen.
– Om det är lite folk på banan kan man även utnyttja kurvornas dosering, starta uppe i utgången av kurvan och få fart ner på bana 1.

Som alltid gäller med intervallträning gäller det att värma upp ordentligt före passet. Första gången bör det vara lagom med åtta-tio intervaller. Ta gärna tid för att se att farten inte sjunker. Man bör kunna springa alla lika fort.

Här finns hallar för löpning
Här nedan är listan på inomhushallar i Sverige som håller den internationella standarden för inomhusbanor på 200 meter (mot 400 meter utomhus). Dessutom finns det i några fotbolls- och bandyhallar löparbanor.

Bollnäs: Höghammarhallen
Borås: Ryahallen
Eskilstuna: MunktellArenan
Falun: Friidrottshallen
Göteborg: Friidrottens Hus
Huddinge: Storängshallen
Karlskrona: Sunnahallen
Karlstad; Våxnäshallen
Lidingö: Bosöhallen
Linköping: Campushallen
Malmö: Atleticum
Motala: Team Sportiahallen
Norrköping: Stadium Arena
Nyköping: Rosvallahallen
Skellefteå: Kombihallen
Sätra, Stockholm: Sätrahallen
Uddevalla, Rimnershallen
Umeå: Nya Noliahallen
Västerås: Friidrottshallen
Växjö: Telekonsult Arena
Ås, Krokom: Jämtkrafthallen
Örebro: Tybblelundshallen