30/30 är något för nybörjaren

30/30 låter kanske som en ny sit-com för bedagade trettioåringar, men det handlar absolut inte om någon stillasittande verksamhet. Om du har kommit så långt att du kan jogga i minst en halvtimme utan problem är det dags att utforska nya marker.

Men innan du ger dig på 30/30 kan du pröva 30/60 eller 30/90.
Jaja, men vad menas med alla dessa sifferkombinationer? Är det återstoden av min förväntade livslängd?
Nej, det är en introduktion till snabbare löpning. Det handlar om att alternera joggen med snabbare steg. Exempelvis betyder 30/90 att du springer i 30 sekunder och sedan joggar i 90 sekunder. Försöka göra det fem gånger i sträck efter att ha värmt upp i en kvart. Lägg alltså in en liten fartökning under en halv minut och gå sedan tillbaks till joggen i en och en halv minut innan du försöker dig på en ny fartökning i en halv minut och så vidare.
Du behöver absolut inte spurta ihjäl dig under halvminutsökningarna. Försök bara att skjuta ifrån lite mer och komma högre upp med knäna än vanligt. Spänn inte, ju mer avslappnad man är desto lättare är det att höja farten. När du börja tycka att det går lätt kan du reducera joggvilan till 60 sekunder. Då har du övergått till 30/60.
Efter några veckor kan det bli dags att slopa ytterligare en halv minut av vilan och voilá! Du genomför nu 30/30! Ytterligare några pass längre fram kan du köra två serier med 30/30. Det vill säga: jogga en kvart, spring fem fartökningar på en halv minut med en halv minuts jogg mellan varje, jogga fem minuter till och upprepa de fem fartökningarna innan du joggar hem. Det blir en halvtimme, men vilken skillnad mot att jogga genom hela passet!

Hur gör man för att hålla reda på tiderna? Det finns mycket enkla löparklockor till låg kostnad som har timer. Om du inte redan har en sådan funktion på din klocka eller vill inte skaffa dig en löparklocka får du lita på din egen tidsuppfattning. Om det råkar bli 25 eller 35 sekunder i stället för en halv minut är inte hela världen. Det viktigaste är att du får känna på hur det är att springa, en helt annan dimension än att jogga.