24 timmars laddning för halvmaran

Marathon.se:s träningsexpert Anders Szalkai i Stockholm Halvmarathon 2015.

Med första start kl 15.30 på lördagseftermiddagen kan förberedelserna inför Stockholm Halvmarathon vara lite annorlunda mot lopp som startar tidigare. Här ger Marathon.se:s träningsexpert Anders Szalkai råd hur du bäst laddar upp de sista 24 timmarna före halvmaran.

Själv äter jag gärna en pastarätt med lite extra fett dagen innan ett längre lopp. Fettet binder kolhydraterna bättre i kroppen.
Anders Szalkai

1) Kolhydrater: Ät lite extra kolhydrater i kväll. Själv äter jag en pastarätt med lite extra fett. Fettet binder kolhydraterna bättre i kroppen.

2) Kvällsjogg: Har du haft en stressig dag på jobbet kan det vara bra med en kvällsjogg på cirka 15 minuter i lätt tempo för att få genomblödning i benen.

3) Mental uppladdning: Börja förbered dig mentalt inför loppet. Ställ in dig på att du ska ta ut dig i morgon. Jag tror att det finns mycket att vinna på
det mentala planet. Det är viktigt att ha en positiv inställning.
Har du missat något i träningen så glöm bort det. Tag istället fram det positiva under förberedelserna inför halvmaran.
Siktar du på en bra tid så kommer du att bli trött i slutet av loppet, och det gäller att se positivt på denna trötthet. Tänk på hur skönt det kommer att vara när du genomfört loppet och fått ett bra resultat.

4) Sov ordentligt: Det är viktigt att sova ordentligt näst sista natten före en tävling, men det är nästan lika viktigt att ordentligt natten före ett krävande lopp.
Varva ned innan du går och lägger dig.

5) Ordentlig frukost: När vi är framme vid tävlingsdagens morgon så ska alla förberedelser vara avklarade; träning, kost, mental uppladdning m.m.
Åt en ordentlig frukost på lördagsmorgonen så du bibehåller din blodsockernivå. Jag tycker att det är bäst att äta frukost på den tid jag normalt äter min frukost.
Har du inte laddad med kolhydrater på fredagen så kan det vara bra att dricka någon kolhydratrik dryck eller äta en energikaka före lunch.

6) Lätt lunch: Jag äter lunch senast fyra timmar före start. Det är viktigt att detta är en lätt lunch. Själv äter jag ris, sallad och kyckling. Inga tunga såser.
Efter lunch dricker jag vatten fram till uppvärmningen börjar 45 minuter före start. Då dricker jag utspädd sportdryck.
Det kan bli varmt på lördagen, så det är viktigt att fylla på med vätska, sista timmen innan start med vatten.

7) Benen i högläge: Undvik att stå eller gå för mycket innan loppet startar. Det är bra om du kan ligga ned i en soffa med benen i högläge under någon timme.

8) Uppvärmning: När det gäller uppvärmningen så beror det på vilken ambition du har i Stockholm Halvmarathon. Elitlöpare som siktar på 1.20 eller bättre värmer ofta upp med tre-fyra kilometers jogg. Tar du det lugnare så räcker det med stretching och lätt jogg i fem minuter.

9) Tag det lugnt: När starten gått tycker jag att du ska ta det lugnt. Banan är tuff under de första kilometrarna. Korta av stegen i motluten. När du klarat de första kilometerna och kommit upp på Dalagatan blir banan mer lättlöpt.
Banan har en hel del kurvor. Försök ta kurvorna så mjukt att du inte tappar löprytmen.

10) Återhämtning: Det är bra om du försöker röra på dig efter loppet. Jogga gärna lätt under fem minuter inom en halvtimme efter det att du kommit i mål. Gör du det så återhämtar du dig snabbare.