Sex olika sätt att springa halvmaran

Vad är bästa taktiken för halvmaran? Fullt ös från början eller öppna långsamt? Orkar jag hela vägen och hur mycket ska jag dricka?
Vi tipsar om sex olika sätt att springa Ramboll Stockholm Halvmarathon.

Klock-taktiken 

För vem: Du ska ha koll på din kapacitet. Kanske har du med noggrannhet följt Anders Szalkais träningsprogram för halvmarathon och känner dig säker på att träningsprogammets sluttid bör vara möjlig.
Taktiken: Planera för ett helt jämnt lopp där du varje kilometer kollar din passertid. Det finns här på Marathon.se ett utmärkt verktyg för att göra ett mellantidsarmband. Med mellantidsarmbandet får du passertider för varje kilometer. Det kan vara svårt att pricka tiden första kilometern, men sedan bör du kunna springa jämnt kilometer för kilometer.

Klara loppet-taktiken

För vem: Du har inte tidigare sprungit ett halvmaraton eller kanske var det väldigt länge sedan du sprang något längre lopp. Inte ens på träning har du det senaste halvåret kommit upp i 21 kilometer.
Taktiken: För dig gäller det att klara distansen. Det är gott om tid för löparna i Stockholm Halvmarathon med en maxtid 2.45. Du behöver alltså inte ha bråttom när startskottet går. Men adrenalin och den allmänna rusningen kan lura även den stillsammaste motionär. Din taktik måste vara att hushålla med krafterna. Det gör man bäste genom att börja den första kilometern lite långsamt. Jogga i ett lagom tempo. Försök att hitta en fart som känns bekväm.
Var noga med att dricka i varje vätskekontroll. När, eller om, du känner att krafterna börjar tryta så börja varva gång och löpning. Du kan varva mellan att springa och att gå en minut. Var noga med att det bara blir någon minuts gång. Går du längre tid riskerar du att musklerna stelnar till och då blir det svårare att börja springa.

Gå ut hårt-taktiken

För vem: Du har sprungit några halvmaraton och har tränat på bra. Du vet att din kapacitet på 10 kilometer är bättre än vad du har presterat på halvmaran. Du är beredd att chansa lite för att göra en riktigt bra tid.
Taktiken: Hellre än att printa ut ett mellantidsarmband för hela sträckan så ställer du in dig på att springa jämnt och hårt den första milen i närheten av din max-kapacitet på sträckan.
Kanske är det din dag. Kanske orkar du att hålla farten, upp till 15 km och du lyckas med vilja, publikens stöd och den vackra banan få din kropp att jobba ytterligare sex kilometer mot ett snyggt personligt rekord.

 

Ta rygg-taktiken

För vem: Du har sprungit lopp tidigare och har kunnat utnyttja draghjälpen som man kan få när man springer i klunga eller bakom någon. Du är inte på något sätt slav under klockan utan springer gärna på känsla. Om vinden är besvärande så är det här en taktik som kan spara minuter på sluttiden.
Taktiken: Antingen bestämmer man sig från början att följa farthållarna som finns i Stockholm Halvmarathon. De springer i jämn fart men nackdelen är att farthållarklungorna kan bli ganska stora, och då blir det trångt vid vätskekontrollerna.
Alternativet är att hitta en klunga eller en rygg som håller lagom fart. Hoppa på tåget och åk med ett tag. Går det för långsamt hoppar du över till ett nytt tåg, hakar på en ny rygg. När det börjar gå för fort kan du byta igen. Du vilar bäst i en klunga. Var noga med att hålla avståndet till framförvarande löpare. Är du i rygg på en ensam löpare så bör du efter någon kilometer erbjuda dig att gå upp och dra eller helt fräckt byta rygg.

 

Delmål-taktiken

För vem: För den som känner respekt för distansen.
Taktiken: Dela upp distansen i olika delar. Det är lite väl tätt att sätta alla 21 kilometer som delmål. Men 21 är delbart med tre. Tre delar på vardera sju kilometer är perfekt att göra till delmål.
Målen kan var tidsmässiga. Exempelvis första delen på 30, andra på 31 och tredje på 32.
Målen kan också vara mjuka: Exempelvis, orka springa hela första delen, bara gå i tre minuter under andra delen och gå i högst fem minuter under tredje delen.
Målen kan också vara lite mer psyklogiska. Exempelvis: Uppleva folkfesten första delen,

Open Mind-taktiken

För vem: För den som har sprungit en hel del lopp och som har bra koll på sin kapacitet och som under loppets gång kan ta smarta beslut.
Taktiken: Ibland blir ingenting som man tänkt sig. Nya förutsättningar kan betyda nya möjligheter.
Vind, en krånglande klocka, några fantastiska första kilometer kan göra att du efter några kilometer vill byta taktik. Du kan till exempel välja att starta med klocktaktiken, men märker att du lätt kan hänga på en klunga som springer snabbare men tar fullstädigt slut vid 18 kilometer och går över på klara loppet taktikens gå en minut –spring en minut.