Trött av hård träning? Här får du veta varför!

En god nattsömn är extremt viktig för vårt välbefinnande. Därom tvistar knappast de lärda. Den amerikanska elitlöparen Deena Kastor berättar i en artikel i The New York Times om att hon behöver tio timmars sömn per natt samt två timmars sömn mitt på dagen för att orka med/få ut bästa resultat av sin träning.

Det är få förunnat att kunna vila så mycket, inget tvivel om den saken.
Som tur är, har vi vanliga dödliga inte riktigt samma sömnbehov som elitatleterna.
Men elitmotionärer som tränar inför maraton, de bör beakta vikten av god och mången timmars vila.

Riktigt hård träning brukar ha effekten att man känner sig alldeles groggy efteråt, varför vet man inte riktigt. Detta gör en trött och leder till svårigheter att koncentrera sig några längre stunder under dagen.

En viss doktor Alex Chediak (chef för the American Academy of Sleep Medicine samt överläkare vid the Sleep Disorders Center at Mount Sinai Medical Center i Miami Beach) tror att tröttheten kan orsakas av cytokiner – små proteiner som fungerar som signalmolekyler mellan celler och produceras av immunförsvaret

Dr. Chediak menar att musklerna frigör två typer av cytokiner vid träning; interleukin 6 och tumor necrosis factor alpha. Dessa får oss att känna oss trötta och de förlänger också tiden då vi sover. Det är samma cytokiner som frigörs när vi blir förkylda eller brottas med en infektion (anledningen till att vi sover så mycket då vi är sjuka).

Det har visat sig att den enskilt viktigaste faktorn för att öka frigörandet av dessa två cytokiner är en ökning av längden och intensiteten i träningen. Så ju hårdare träning vi utsätter oss för – desto tröttare blir vi (en regel med några undantag).

Bedriver man däremot en mer hälsosam träningsregim som snarare syftar till att öka på välbefinnandet, leder detta till en allmänt piggare känsla i kroppen, och koncentrationsförmågan och kreativiteten ökar.