Video: Så görs en tröskeltest

För den som är mer ambitiös med sin löpträning kan en laktattest vara ett sätt att få reda på lämpliga träningsfarter. I Marathon.se:s video får vi följa med när löptränaren Kent Claesson genomför en test.
Hör ni ett aj, så är det elitlöparen Gabriella Samuelsson som får ett stick i fingret.

Grunden i laktattestet är ett blodprov. Med en speciell analysutrustning kan man se mjölksyrakoncentrationen i blodet. Testpersonen får springa på löpband i stegrande fart. När farten kommer till den punkt där halten mjöksyra i blodet är 4 mmol får man den så kallade tröskelfarten.

Teorin är att kroppen klarar av att ta hand om mjölksyrekoncentration upp till 4 mmol. Ökas farten och därmed mjölksyrahalten så kommer musklerna att bli översvämmade av mjölksyra. När det inträffar för en löpare så går det bara att springa en kort sträcka till innan man måste dra ner på farten och ge musklerna chans att återhämta sig.

I diagrammet nedan kan man se mölksyrautvecklingen med ökad hastighet. Kurvan är från en test av en manlig elitlöpare. De flesta mjölksyrakurvor har samma utveckling: kurvan sticker uppåt när man passerar laktatkoncentrationen 4 mmol.

Det finns flera anledningar att göra testet.
- dels får man ett aktuellt värde på mjölksyratröskeln och kan anpassa träningen efter det.
- dels kan man jämföra med tidigare tester och se hur träningen utvecklas.

Parallellt med mjölksyratestet i videon tas även pulsen vid de olika farterna. På det sättet kan man även få ett exakt värde för pulsen vid tröskelfart. Det värdet kan man sedan använda för att kolla att man ligger i rätt ansträngningsgrad.

Anledningen till att elitlöpare och andra som tränar ambitiöst vill känna till sin tröskelfart är att det är en hastighet som är lite lägre än max men som ändå ger en bra träningseffekt. Eftersom återhämtningen efter ett tröskelpass går snabbare än efter ett maxpass så går det att lägga in dessa pass tätare i träningsprogrammet. Vanligt är att man både springer intervaller och distanspass i tröskelfart.

Laktattester genomförs på vissa idrottskliniker och tar ungefär en timme. Kostnaden är cirka 1500 kronor.