100 modeller – tre vinnare i skotestet 2016

Närmare 100 modeller och 200 testlöpare. Efter det att våra testlöpare sprungit nästan ett varv runt jorden kan Marathon.se i samarbete med Löplabbet presentera Sveriges största skotest.
Testledaren Jörgen Lindh och Erica Ronnysdother från Löplabbet tillsammans med Anders Szalkai och Torbjörn Sköldefors från Marathon.se har sammanställt.
Till slut kunde vi också utse tre vinnare i kategorierna Årets designsko, Årets alternativsko och Årets träningssko.

Satsa på en sko med nytt tänk och konstruktion eller på en beprövad modell av gammalt fint märke? Det är kanske det första valet för den som ska köpa nya löparskor.

Löpskomarknaden spretar åt alla möjliga håll. Ibland är det tjocka sulor, ibland tunna. Någon modell har ett extremt mjukt dämpande material medan någon är extremt hård för att ge rätt stuns. En del modeller är helt platta medan andra tror på  ordentligt häl- till tådropp på 12 millimeter.

– Fantasin flödar i den tidigare ganska konservativa löpskoindustrin, konstaterar Löplabbets Jörgen Lindh när han som testledare sammanfattar 2016 års stora skotest. 

I 20 år har Löplabbet tillsammans med Marathon.se varje vår genomfört Sveriges största skotest.

Närmare hundra olika modeller har i år testats av kvinnor och män i alla åldrar.

– Vi har aldrig sett så mänga olika märken och modeller, inte heller sett ett så spretande utbud, säger Jörgen Lindh

Utvecklingen har skyndats på av nya märkens intåg men de stora märkena hänger på trenderna:

Inte ens de stora märkena pekar längre ut vilken som är deras bästa löparsko. Parallellt som man säljer trotjänare som Nike Pegasus och Asics GT2000 har man andra alternativ med nya spännande konstruktioner.

– Det kan vara inspirerande och spännande att testa både nya konstruktioner, modeller och märken. Samtidigt måste vi varna för att det också kan innebära nya belastningar.

Nya belastningar är dock inte bara av ondo. Det kan också ses som omväxling. Ett sätt att bygga upp styrka och undvika skador.

– Som löpare vill man variera farter och underlag men även skor. Därför finns det verkligen anledning att testa något nytt. 

– Både i vårt skotest och i butiken så ger vi en fingervisning om vad som kan vara bra skor men det är ju alltid löpare själv som måste känna att skon funkar utefter sina behov.

Se alla recensionerna här