Noll dropp och plats för tårna

Med sin anatomiska tåbox som tillåter fotens naturliga rörelse i en lätt sko med noll dropp är Altra One 2.5 ett bra alternativ som komplement-sko för löpträning.
Altra One 2.5 är valet för Årets alternativsko, en helt klart annorlunda sko som både testlöpare och juryn gillade.

Här kallar vi dem alternativskor. Det skulle också kunna heta komplement-skor. För skorna i den här kategorin ska man vara försiktigt med när man börjar använda. Det är skor för speciella ändamål, eller skor med okonventionell konstruktion. Altra One 2.5 med sin breda tåbox och 0 mm drop mellan häl och tå. (Träningsskor skor brukar ha 8-12 mm.) 
Flera testlöpare poängterade också vikten att ta det lugnt och köra korta pass i början med så lågt dropp för att inte få problem. Samtidigt fick den mycket beröm för den breda tåboxen som ger tårna möjlighet att spreta ut maximalt vid varje steg. Att skon är lätt är en annan sak som gillades av testlöparna,

Nominerade i kategorin var även On Cloudsurfer och Saucony Kinwara 7.

Se alla recensionerna här

Annorlunda känsla med pods under sulan

Schweiziska Ons skor har även en design som sticker ut med de så kallade Cloud podsen under sulan. Podsen ger en annorlunda löpkänsla och bra driv i steget var en kommentar från en testlöpare. En sko för snabbare pass på asfalt, men inget alternativ i terräng eller grusväg.

Saucony Kinwara 7

Användbar men inte extrem

Att placera Saucony Kinwara 7 i kategorin alternativskor är kanske lite orättvist. Det är det låga häl- till tådroppet på endast fyra millimeter som gör att modellen kan betraktas som lite för extrem för att direkt ersätta en mer konventionell löparsko. Den sticker inte heller ut tillräckligt för att vara en extrem alternativsko. Den i sammanhanget tjocka mellansulan under framfoten gör att skon känns väldämpad för att vara en lättviktssko. Det gör den också användbar och testlöparna hade inga problem att köra både korta snabba och långa pass i skon. 

Se alla recensionerna här