En fröjd både för ögat och foten

Adidas Pure Boost X har mycket nytänk i en sko designad för kvinnors fötter. Årets designsko i 2016 års stora skotest.

Med sin ovandel i olika fantasifulla grafiska mönster och med nytänkande i konstruktion är Adidas Pure Boost X en sko både för ögat och för foten.
Så är juryns motivering i utnämnandet av Årets designsko. Adidas har designat modellen för att passa kvinnors fötter och den har en strumpliknande passform som vi aldrig sett tidigare.

Även om skon vid första anblicken ser ut som ett experiment så fungerar den också för våra testlöpare.
– Fantastiskt skön på foten direkt, har aldrig haft någon skönare, jag har den på alla pass, kommenterar en löpare.
– Möjligen är den lite kall när det kryper ner mot noll, och då har jag faktiskt fått behövt ha merino-ull-strumpor för att hålla fötterna varma.
Skon väger endast 184 gram (storlek 38) har 9 mm häl- till tådrop och kostar 1200 kr i butik.
De två andra nominerade modellerna i kategorin var Asics Meta Run och Nike Lunarepic Flyknit. Två prestigemodeller, högt prissatta.

Nike Lunarepic

Tillbaka till framtiden

Nike har alltid tagit ut svängarna och vågar testa annorlunda och nytänkande lösningar.
Lunarepic är som hämtad ur filmen Tillbaka till framtiden med sin futuristiska look. Med sin strumpliknande ovandel som fortsätter upp över vristen sticker skon verkligen ut. Sulkonstruktionen med ”kuddar” som kan röra sig individuellt var för sig mot marken är också något helt nytt.
Testlöparna hade dock önskat mer respons i mellansulan som känns mjuk och de kände inte att skon håller måttet för längre pass. Liksom Meta Run högt prissatt; 1800 kronor i butik.

Asics Meta Run

Dyra val håller inte alltid

Asics Meta Run ser mycket ut som en vanlig löparsko men har en exklusiv design och dekorfärg i guld för herrmodellen och brons för dammodellen. Juryn var också imponerade av de nya materialvalen. I mellansulan används en ny hybridgel; X Gel och i övrigt har man en ny EVA foam som heter Flyte-skum. För att öka stabiliteten har man dessutom satt in en kolfiberplatta. 
Med alla dyra materialval är skon riktigt högt prissatt. 2500 kronor är mycket pengar för att få en snygg sko. Som löpsko tyckte testlöparna att den kändes för hård och styv. Dessutom sprang två testlöpare sönder hälkappan. 

Asics Meta Run