Marathon– ett mentalt race

Är det något varje maratonlöpare fruktar är det mardrömscenariet där kroppen packar ihop. Det brukar kallas att springa in i väggen, när all energi är slut, hjärnan säger nej och det är omöjligt att komma vidare. I det fjärde avsnittet av podden Den största utmaningen handlar det om maratonloppets mentala utmaning. Löparna Camilla Brolhäll och Marcus Åberg berättar om sina upplevelser och idrottspsykologen Johan Plate delar med sig av några mentala träningstips.

Även om maratonlöpningen handlar om en fysisk prestation så är hjärnan inblandad hela tiden. Din rädsla för att du ska falla igenom ökar risken för att du faktiskt kommer att misslyckas. Katastroftänkande – att måla upp bilder där loppet går åt helvete är ganska vanligt, men det går att undvika om du är vaksam på hur du tänker.
Idrottspsykologen Johan Plate menar att man ska bejaka känslorna och rädslorna:
– Jag tror absolut att man ska hantera dem, det är grunden i den kognitiva psykologin och KBT som nu har väldigt mycket.
– Det här kommer att bli svinjobbigt, det kommer att bli tröttsamt, det kommer att kännas ont i varenda muskel – men jag kommer att klara av det.
– Förr i tiden försökte man trycka undan de här känslorna och inte låtsas om att jag är trött eller att jag har ont. Nu gör man på ett helt annat sätt. Man pratar om det och på samma sätt skaffar sig en mental beredskap.

Träna med tanke – tävla med känsla!
– Under träningen inför Stockholm Marathon ska du vända på varenda sten, då ska du testa nya skor, testa nya träningsformer, testa nya drycker och allt sådant. Då är det den analytiska och tänkande hjärnan som är med och petar.
– Sedan när startskottet har gått, då ska du lämna över till kroppen att göra jobbet. Har du då skött din träning bra är det helt riskfritt.

Hör mer i det drygt 40 minuter långa avsnittet om hur man som löpare övervinner mentala hinder.

 

Mer om Den största utmaningen