Så hittar du massör för löpare

Massörer finns numera både på oväntade och väntade platser. Vem som är bra handlar lite grann om tycke och smak. Eftersom massage är ett hantverk handlar det om handlag och erfarenhet. Kanske vilken sorts kunder som massören brukar behandla. Ofta är en rekommendation från en nöjd kund ett bra sätt att hitta rätt. Eller så kollar man helt enkelt om massören har någon erfarenhet av att massera idrottare.

Vid första besöket hos en massör brukar man också få svara på en rad frågor som gör att massören kan knåda rätt:
Var beredd att svara på:

  • Om du har eller har haft några sjukdomar eller skador.
  • Hur ofta du tränar.
  • Vilken idrott du sysslar med.
  • Om man tagit massage förut,
  • Vad man har för förväntningar av massagen.
  • Hur du vill planera återkommande behandlingar.

Hel- eller halvmassage

Timpenningen för en massör kan variera kraftigt. Från några hundralappar upp till tusenlappen på dyraste hälsoklubben.
Oftast brukar man kunna välja mellan hel eller halvkroppsmassage. Väljer man halva kroppen kan man vanligtvis inte välja några delar utan kroppen delas vid bålen.
Övre halvkroppsmassage inriktar sig på rygg, axlar och armar.
Undre halvkroppsmassage har fokus på säte, lår och vader.

För en löpare kan det ofta räcka med undre halvkroppsmassage.
Ett exempel på massage som kan vara bra för löpare är massagen på utsidan av låren av Tractus Tibalis, Genom att få den mer avslappnad kan man undvika skador, men egentligen handlar det om att hitta anspända muskler och mjuka upp dem så att man får ett balanserat muskeltonus.
- Massage ökar cirkulationen och kan vara ett komplement och ett sätt att påskynda återhämtningen efter en skada vid löparknä eller plantar fasciit (hälsporre).
Vid behandlingen arbetar massören med själva muskeln. Endast i undantagsfall ger man sig in på de oelastiska senorna. Massören knådar muskeln utifrån och in – in mot hjärtat.

Hur känns det efteråt?
Efter en behandling känner sig många rätt möra – det är ju också vad man är. Vid massage har forskare visat att hormonet oxytocin ökar, vilket ger smärtlindring, avslappning och välbefinnande.