Mjuka upp löparmusklerna med massage

Massage kan för löpare vara ett sätt att mjuka upp muskler, öka cirkulationen och snabba på återhämtningen efter ett träningspass.
Visst låter det bra! Men vart ska man gå? Hur ofta? Vad kostar det?
Sjukgymnasten och idrottsmassören Gustav Fabianson hjälper oss att förklara grunderna och varför massage är bra för löpare. Eller är det så bra…?

Många löpare tycker att det känns bra och uppfattar att återhämtningen efter ett träningspass går snabbare.

– Det finns egentligen inga vetenskapliga studier som visar att man blir en bättre löpare för att man tar massage, men många löpare tycker att det känns bra och uppfattar att återhämtningen efter ett träningspass går snabbare, säger Gustav Fabianson som ofta anlitas av Svenska Friidrottsförbundet som massör och fysioterapeut för långlöparna i landslaget.

Olika typer av massage
"Massage" i mer allmän betydelse kan utövas i många former och under delvis olika förhållanden. Alltifrån enkel beröring för hemmabruk till avancerad massageterapeutisk behandling av skada.
I vid mening kan alltså massage var allt från närmast intuitiv beröring till tekniker inhämtade under lång utbildning. Det betyder dock inte att var och en som berör någon annan ger massage eller att var och en som ger massage är massör.
Det finns inga högskoleutbildningar eller -examina för massörer. En orientering om massage ingår i sjukgymnastutbildningen, men i huvudsak är det privata utbildningsföretag som utbildar massörer. Tolv skolor i Sverige har massörutbildningar som är godkända och certifierade av branschrådet Svensk Massage. Utbildningarna kan vara från några veckor till flera terminer. Många massörer har dessutom någon annan form av utbildning som gett kunskap i fysiologi.
Gustav Fabianson och löparna i friidrottslandslaget använder oftast det som brukar kallas klassisk svensk massage. Det är den vanligaste formen av massage.
Andra former är
• taktil massage då man mer arbetar med beröring eller
• bindvävsmassage som är extremen åt andra hållet
- Massage är ett hantverk och alla massörer har olika handlag, säger Gustav Fabianson. Det som massörer i teorin gör likadant kan uppfattas väldigt olika av dem som får massage. Det kan ta några gånger innan man har lärt känna en persons muskler och hur personen uppfattar massagen.

Komplement till träning
Massage anses ha en rad positiva effekter på kroppen, vara både rehabiliterande och förebyggande och användas som behandlingsform i många olika sammanhang.
När musklerna arbetar drar de ihop sig och blir kortare, därför är det viktigt att varva ner och stretcha efteråt (om man inte vill se ut som en stel bodybuilder), så att musklerna hålls smidiga och mjölksyreansamling förebyggs. Massage är ett komplement som mjukar upp muskler, sänker spänningen, det som massörer kallar för muskeltonus.

Massage är inte alltid lämpligt. Dagen före tävling eller ett hårt pass är inte bra tillfällen och det finns också elitlöpare som aldrig tar massage, som trivs och vill att musklerna ska hållas korta
Det finns också ett antal akuta tillstånd där det är absolut olämpligt med massage. Direkt efter en muskelbristning och vissa sjukdomstillstånd för att ta några exempel.
- När något inträffat som inte är normalt ska man naturligtvis berätta det för sin massör innan man tar någon behandling, säger Gustav Fabianson.