Ta med boken på löprundan

Mysigt sällskap på löprundan. En spark i baken för att överhuvud taget komma ut. Ett sätt att slå ihjäl tiden på ett långpass. Det finns många anledningar till att lyssna på en bok när du är ute och springer. Och ett är säkert – urvalet av böcker är hur stort som helst oavsett om du gillar deckare, romaner eller facklitteratur.

Tina Nilsson Wester lyssnar på minst en bok i veckan. Och hon gör det när hon springer från hemmet i Liljeholmen till Östra station klockan 05.30 på morgonen. Sedan tar hon tåget vidare till sin arbetsplats i Täby.

– Jag transportspringer fyra dagar i veckan. Det är i princip bara då jag lyssnar på böcker. Och jag kan verkligen längta ut så jag får fortsätta lyssna – trots att det är väldigt tidigt på morgonen skrattar Tina. 

Läkaren Sara Dahlén lyssnar i motsats till Tina nästan alltid på böcker. När hon promenerar, springer, åker t-bana, ja till och med när hon ska sova. 

– Ja, så är det, men jag lyssnar inte alltid när jag springer, bara på långpass eller lugna distanspass. Då kan faktiskt boken hjälpa mig att hålla ner tempot, till skillnad från musik som ofta får mig att öka tempot. På intervaller och trösklar behöver jag fokusera på kvaliteten i träningen och då funkar inte böcker, säger Sara som lyssnar på minst två böcker i veckan. 

Du kanske som många andra har testat att lyssna på ljudbok och känt att det är svårt att hålla fokus. Helt plötsligt fladdrar tankarna iväg och du har missat ett helt kapitel. Sluta lyssna då är Tinas tips.

– När jag har saker jag måste, eller vill tänka på – då stänger jag av ljudboken och tänker klart. Om tankarna fladdrar iväg kan det också vara så att jag helt enkelt inte gillar boken. Jag har börjat lyssna på rätt många böcker som jag inte lyssnar klart på. Det är fördelen med ljudboksapparna – jag känner inte att jag måste lyssna klart. Jag har ju tillgång till hur många böcker jag vill till samma pris. 

Det finns flera streamingtjänster i Sverige där du kan ladda ner böcker via en app i mobilen. De största är BookBeat, Storytel, Nextory och Bokus Play. Tips! De flesta låter dig testa medlemskap gratis minst två veckor. Vilket ju är ett utmärkt sett att prova på om boklyssnandet är något för dig. 

På streamingtjänsten BookBeat konstaterar man att ljudboklyssnandet ökar, de har fått rekordartat många nya användare av sin mobilapp under 2019. Och många av dem tar säkert med sig boken ut på löprundan.

– Det är fantastiskt att böcker kan få människor att vilja röra sig mer. Jag tror att det finns en bok för varje person och tillfälle och det gäller såklart också för träning. En idé kan ju vara att ta sig an en spännande serie, som räcker riktigt många mil som till exempel den danska författaren Jussi Adler Olsen som är ett måste för krimälskaren, säger Anna Riklund på BookBeat. En annan bok som har en intressant titel är Löparna av Olga Tokaczuk, 2018 års nobelpristagare (delades ut 2019). Men den är kanske inte lika lättlyssnad.

Här tipsar våra boklyssnande löpare på deras bästa böcker 2019. Vi kan också tipsa om ultralöparen Maria Thomsens betygsatta lista på nästan 60 böcker. Den listan hittar du här. 

Tinas tre bästa böcker i år:

Alex, Irène och Camille. Alla tre är skrivna av den franska författaren Pierre Lemaitre. De är spännande och lite makabra.

Saras tre bästa i år:

Oj, svår fråga. Minns klappt, men de här böckerna jag gillat i alla fall, men vet inte om de var de bästa.
En helt vanlig familj av Mattias Edvardsson
Söndagsklubben av Juliet Ashton
Flyga drake av Khaled Hosseini

 

Skribent: Kristina A Lager

 

Mer om Hälsa