Ny bok: Smarta livsstilsval förbättrar hälsan och förlänger livet

Biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten springer ofta rätt ut i skogen ”då får man den bästa kombinationen av rörlighet, kondition och balans”, säger han. Nu har han skrivit en bok om hur vi lever friskare.

Hur ska vi göra för att hålla oss friska och leva länge? Hur påverkar det oss att våra kroppar egentligen är anpassade för en helt annan livsstil? Vi har läst Anders Wallenstens bok Hälsogåtan.

Du har säkert inte missat att Anders Wallensten, biträdande statsepidemiolog (men nästan mer känd som ”Hunken” på Folkhälsomyndigheten, Anders Tegnells yngre kollega), nyligen kommit ut med boken Hälsogåtan. Boken skulle givits ut redan i våras, men på grund av pandemin gavs den inte ut förrän någon dag innan nyårsafton.

I boken utgår Wallensten från människans evolution och hur våra kroppar och hjärnor har formats av de många tusentals åren som jägare och samlare. Han tar avstamp i forskningen och gör sedan en analys kring hur vi bör leva i dagens samhälle, i en tid som gör det lite för enkelt för oss att äta onyttigt, softa i soffan och samla på oss på tok för mycket skärmtid.

Anders Wallensten fokuserar på sex olika livsstilsfaktorer som påverkar vår hälsa mer än andra. Rörelse, kost, sömn, relationer, tankar och omgivning. De flesta av oss vet redan hur viktigt rörelse, kost och sömn är för vår hälsa – ändå har vi svårt att förändra oss. Vilket faktiskt i sig är en hälsogåta.

Anders Wallensten har skrivit boken "Hälsogåtan, evolution, forskning och 48 konkreta råd"

Anders Wallensten själv berättar i en intervju i DN att han cyklar 3 mil varje dag (till och från jobbet), dessutom springer han i skogen ”då får man den bästa kombinationen av rörlighet, kondition och balans” – paddlar kajak, eller hittar på någon annan rörelse medan middagen står i ugnen. Nu kan inte alla vara som Anders - men vi kan inspireras av hans träningsglädje och ta del av hans råd kring rörelse. Kanske inte några stora nyheter – men som sagt, vi kan behöva påminnas.

  • Rör på dig varje dag. Vardagsmotionen ger en god grund för bättre hälsa. Var så aktiv du kan och ta tillvara på de möjligheter till rörelse som bjuds.
     
  • Kom igång med träning. Börja den aktivitet som du tycker är roligast, så att den blir av. Du blir sannolikt nyfiken på att testa annat när du väl är igång.
     
  • Försök att inte sitta eller stå still alltför långa stunder i sträck. Variera ställningen och hitta sätt som ändå aktiverar dina muskler.
     
  • Träna någon form av konditionsträning. Gå eller spring för att hålla hjärt- kärlsystemet i god funktion, mota åldrande och skärpa hjärnan.
     
  • Träna styrka för att bygga muskler och få ett tåligt skelett så att du klarar vardagens utmaningar.
     
  • Utmana ditt balanssinne så att du är bättre förberedd om olyckan är framme och du riskerar att falla.
     
  •  Tänk på din rörlighet och hållning. Sträck på dig och använd ditt rörelseomfång för att behålla hela din räckvidd och rörlighet i lederna.
     
  • Träna tillsammans med andra. Det ger möjlighet till social interaktion och ökar motivationen.

Även när det gäller maten så känner du nog igen de flesta råden. Wallensten fokuserar på att människan har en bakgrund som jägare och samlare vilket har gjort oss till allätare. Slutsatsen är att det inte finns EN naturlig kost, utan att vi kan äta olika typer av kost och ändå må bra. Det viktiga är att vi får i oss de näringsämnen vi behöver. De viktigaste råden är: ät varierat, ät helst oprocessade råvaror, minska saltet, ät mer grönsaker frukt och nötter. Det som kanske sticker ut lite från till exempel livsmedelsverkets kostråd är rekommendationen att begränsa tiden på dygnet då du äter. Det gör att mag-tarmsystemet får vila och matintaget bli lagom.  Det kan du såklart göra genom periodisk fasta, som numera välkända 16:8, där du äter under 8 timmar och fastar under 16. Anders Wallensten tipsar om att vi helt enkelt inte äter något mer på kvällen efter middagen.

De andra faktorerna för ett friskare liv – relationer, tankar och omgivning är spännande att fundera kring – men kanske svårare att förändra. Vi mår till exempel bra av att umgås. Vi behöver nära relationer. I Sverige har studier visat att det finns en tydlig koppling mellan hur länge vi lever och om vi bor ensamma eller tillsammans med någon. Den här kopplingen är starkast för män – som i genomsnitt lever sju år länge om de lever som sambos, jämfört med om de är ensamstående. För kvinnor är en sambo inte lika viktig, att studera däremot verkar öka livslängden. Men det är inte bara dem vi bor med som är viktiga för oss - relationer är hälsofrämjande – att tillhöra en grupp skapar trygghet. Med andra ord. Vårda de relationer du har.

Är glaset halvfullt eller …

Forskningen har enligt Wallensten också visat att positiva människor både mår bättre och lever längre än de som har en negativ inställning till livet. Går du runt och känner dig lite allmänt irriterad och missförstådd finns med andra ord anledning att försöka ändra approach. Läs de här meningarna – du kommer inte vara ensam om att få en ”aha”, ”oj” upplevelse.  ”Att vara positiv och tro att bra saker kommer att hända en själv och andra verkar ge en slags livslång placeboeffekt. Det finns samband med många hälsofördelar. Minskad risk för hjärt-kärlsjukdom och förbättrad överlevnad vid cancer, bättre immunförsvar, mindre smärta och minskad risk för förtida död. Optimistisk personlighet verkar med andra ord vara en nyckel till långlevnad”, skriver Wallensten.

Wow. Det låter fantastiskt även om det inte är helt enkelt att bara förändra. Men den här själsliga biten i boken är otroligt intressant. Jag vill läsa mer – jag vill lära mig förstå hur jag kan påverka min hjärna att hjälpa mig istället för att dra in mig i snåriga tankemönster.

Wallensten tar också upp hur hjärnstress påverkar oss negativt och hur viktigt det är att vi sanerar vår tillvaro från onödig belastning. Några sätt att göra det är till exempel att slippa välja ”ät alltid det vegetariska alternativet till lunch, köp varor av samma märken, använd samma kläder”, det låter lite tråkigt, men kan kanske vara värt att prova.

Vill du veta mer om hur du kan göra för att leva friskare och längre? Läs boken – där finns 48 konkreta råd på hur du kan förändra ditt liv.

Av Kristina A Lager

 

Hälsogåtan, evolution, forskning och 48 konkreta råd, Bonnier Fakta

 

 

Mer om Hälsa