Se sändningen från Premiärhalvan, lördag 20 april 10.30

Vegan och elitidrottare – en bra kombo

Allt fler elitidrottare väljer att leva veganskt. Många har varit skeptiska, men all forskning tyder på att du kan prestera precis lika bra på växtbaserad kost som på blandkost. Ett levande bevis på det är elitlöparen Kristofer Låås. För sex år sedan la han om till en helt vegansk livsstil – och han presterar bara bättre och bättre. Årets mål är att komma under 2.20 på maratondistansen.

 – Det fanns flera skäl till att jag bestämde mig för att bli vegan. Jag läste boken Äta Djur av Jonathan Safran Foer (en reportagebok om kött-/djurindustrin, reds anm.) och blev väldigt tagen. Jag började fråga mig själv om jag verkligen kunde äta djur med gott samvete. Samtidigt pluggade jag hållbar energiteknik och olika miljökurser. Djurindustrins extremt stora miljöpåverkan fick mig att tänka till. Det var nog de två viktigaste orsakerna. Sen blev jag väldigt inspirerad av simmaren Lars Frölander som varit vegan i många år. Han tog OS-guld efter det att han skippade animaliska produkter.

Då, när Kristofer blev vegan hade han inte hittat löpningen ännu utan var fotbollsspelare på rätt hög nivå. Att bli vegan 2014 och i den miljön beskriver han nästan som att komma ut ur garderoben. Han kände av stora fysiska förändringar, bland annat gick han ner åtta kilo i vikt och fick en väldigt låg fettprocent. Närkamperna på fotbollsplanen blev tuffa – men löpningen gick lättare. 

2016 springer Kristofer ASICS Stockholm Marathon. Veckan innan sprang han sitt första lopp någonsin, 10 kilometer på 36 minuter. Maran sprang han på 2:56.

 – Jag hade aldrig sprungit längre än 25 km och väggade rejält, började gå på sista varvet vid Odenplan. Men tog mig ändå i mål. Efter det började jag träna med Ekerö Runners och träffade coachen Sophia Sundberg som också är kostrådgivare. Hon hade många bra tips och tankar kring hur jag skulle tänka inför och under ett lopp. 

Hur påverkar vegankosten dig som elitidrottare?

 – Jag har blivit lättare samtidigt som jag inte har tappat i muskelstyrka. Det har såklart gjort mig snabbare. Sen, och det känns nästan jobbigt att säga det eftersom jag vet att många är skeptiska  –  men jag har blivit mycket friskare. Den stora anledningen till det är säkert att jag äter så mycket mer grönsaker nu. I stället för ett glas mjölk gör jag en till exempel en grön smoothie. Att jag är friskare gör att jag kan träna på utan avbrott. Jag har inte haft någon skada heller under den här tiden. Annars äter jag mycket generellt, det har jag alltid gjort. Men tidigare blev jag ofta trött efter maten – du vet den klassiska paltkoman. Den har jag inte känt sen jag blev vegan.

Jag har blivit mycket friskare sedan jag blev vegan.
Kristofer Låås

Linda Bakkman är näringsfysiolog och kostrådgivare vid Sveriges Olympiska Kommitté. Hon driver ett projekt som går ut på att normutmana köttet och utveckla det vegetariska köket för den som vill träna. I Sveriges radios program Vetenskapsradion På djupet säger hon att ”intresset för vegankost är väldigt mycket större, motståndet är väldigt mycket mindre”. Det finns studier där man har tittat på och jämfört vegansk kost med köttbaserad kost som visar att det går att prestera precis lika bra. Det finns inga vetenskapliga underlag som säger att man presterar varken blir bättre eller sämre av vegansk mat.”

Teorierna är ändå att ett skifte från en dålig blandkost med ganska lite grönsaker, mycket kött och fett till en bra vegankost med mycket näring från grönsaker gör en stor skillnad som med största sannolikhet stärker immunförsvaret och även prestationen. 

Att det går bra för Kristofer är ändå snudd på en underdrift. Sedan han började löpträna går han från klarhet till klarhet. Fem maratonlopp har han hunnit med hittills. Från det första 2016 på tiden 2:56 till ASICS Stockholm Marathon 2019 på 2:24:54 – det är en snittfart på 3:26 min per kilometer. Karriärens snabbaste hittills är Berlin Marathon 2019 på fantastiska 2:22:02. Under 2019 persade Kristofer på10 km, halvmara- och maratondistansen. 

 – Målet 2020 är att komma under 2:20 på Stockholm Marathon i år. Jag har även Valencia Marathon i december inbokat. Bortsett från min första mara har jag lärt mig att disponera loppen bra. Nu senast på Stockholm Marathon hade jag bra med krafter kvar och sprang om löpare på den tuffa delen på Södermalm. Det känns lite speciellt när man springer om konkurrenter som står med kramp på Västerbron. Mitt motto nu är att inte lämna något till slumpen. Allt ska vara perfekt dagarna innan – även det jag äter. Jag vill inte ha något att skylla på om det inte skulle gå bra.

Hur tänker du för att få i dig allt du behöver?

– Många är oroliga för att de ska få i sig för lite protein. Men jag äter aldrig proteintillskott i form av proteinpulver. Jag har lärt mig är att det finns protein i allt. Mer så klart i till exempel baljväxter som linser, bönor och kikärtor, vilket är favoriter för mig. Jag försöker laga så ren mat som möjligt, men ibland äter jag även sojafärs, quorn och tofu. Men baljväxter är en favorit, tänk dig en gryta med röda linser och kokosmjölk. Så gott. Ärtsoppa är en annan favorit. Jag skulle kanske inte rekommendera det dagen innan ett lopp, haha. Men två dagar innan går bra. Jag äter alltid ärtsoppa på torsdagar. Ärtor är svenskodlade och sjukt billiga. Den rätten definierar mig!

Äter du några tillskott?

 – Ja, B12, det rekommenderar man alla veganer att äta. Jag tar dessutom algtabletter som innehåller Omega 3 och Omega 6. Och järn finns det rikligt av i grönsaker. Jag äter exempelvis massor med bladgrönsaker. Min gröna smoothie är en riktig järnboost med grönkål, spenat  eller ruccola, en frukt och lite bär. Jag läser och lär mig mer och mer hela tiden. 

Vad äter du innan ett långpass?

– Jag springer mina långpass på lördagar. Och 2-3 timmar innan äter jag bovetegröt med banan och torkad frukt, som är en riktig kolhydratbomb, och havremjölk. Sen dricker jag vatten och ibland kombucha – mest för att det är så gott.  

Kristofer och hans sambo letar hela tiden efter nya recept och lagar massor med mat. Grundtanken är en så ren mat som möjligt. Men hur ser det ut egentligen, äter han någosin skräpmat? 

 – Det händer ibland att jag äter på Max, de har faktiskt en ganska bra vegansk meny. Men det är inte ofta, främst när jag är ute och åker. Jag kan absolut bli sugen på skräpmat även om det går emot det jag står för. Och om du räknar in alkohol till skräpmat så jag kan absolut dricka öl ibland – men jag håller mig till en eller två. Jag sover väldigt dåligt när jag har druckit alkohol. 

Jag äter aldrig proteintillskott i form av proteinpulver. Jag har lärt mig är att det finns protein i allt.
Kristofer Låås

Är det något du saknar?

 – Idag är det inga problem att äta vegetariskt, det finns ersättningsprodukter för allt. Men i vissa sammanhang kan man komma lite utanför. Under julen var det mycket jag inte kunde äta, då är det enklare att ta med sig egen mat. Och när kompisarna går ut – då äter jag oftast hemma och sluter upp lite senare. Men det är ingen egentlig mat jag saknar, eller längtar efter. 

Vad får du för reaktioner på din veganska kost?

– Min känsla är att de flesta tycker att det är kul. I löparvärlden är många väldigt intresserade, fler och fler är också semivegetarianer. Det finns visserligen en del äldre personer som fortfarande tycker att vi måste äta kött – men det är stor skillnad nu jämfört med för sex år sedan. Nu senast när vi var på träningsläger med min klubb Fredrikshofs FIF, då blev jag ombedd att fixa maten. Vi åt ärtsoppa, mungbönsgryta, svampsoppa, och ugali – en slags gröt på majsmjöl som Kipchoge äter mycket av. Det är perfekt att äta dagen innan långpasset. 

Tider 2019

10 km: 30:32 - Långlöparnas kväll 2019 

Halvmaraton: 1:09:08 - Berlin Halvmarathon 2019

Maraton: 1:22:02 - Berlin Maraton 2019

Så här gör du ugali:

9 dl vatten

5 dl vitt finkornigt majsmjöl

Låt vattnet koka upp.Häll i mjölet, någon deciliter i taget, och vispa kraftigt. Byt ut vispen mot en träslev när konsistensen blir tjock som gröt.

Fortsätt röra kraftigt och länge tills gröten blir mycket seg och fast.

Tippa över på ett lämpligt serveringsfat. Forma, om det behövs, med sleven eller en sked

Servera ugalin till gryta istället för ris eller potatis.

 

Tips till dig som vill veta mer:

Lyssna på: Vetenskapsradion På djupet Vegan och idrottare – går det?

Läs: Vego i Världsklass, Linda Bakkman, Gustav Johansson och Anna Richert, Norsteds Förlag

 

Skribent: Kristina A Lager

Mer om Kost