24 Tjejmilar i samma T-shirt

Bland de 18 289 som sprang, joggade eller promenerade runt Tjejmilens vackra bana på Gärdet och Djurgården i Stockholm fanns det några veteraner som nu genomförde loppet för 24:e gången.

En av dem som sprungit samtliga Tjejmilar är Kerstin Lindquist. Hon köpte Tjejmilens T-shirt när hon kom till Gärdet för att springa första upplagan av Tjejmilen den 19 augusti 1984.
Hon har använt denna T-shirt vid varje Tjejmilen sedan dess!
– De första åren hade jag tröjan även när jag tränade, men numer använder jag den enbart vid Tjejmilen, berättade Kerstin.
Hon minns premiärloppet mycket väl:
– Det var helt fantastiskt med ett lopp enbart för tjejer. På den tiden var man van vid att de manliga löparna dominerade i alla tävlingar. Här i Tjejmilen var det killarna som stod med barnvagn vid sidan om och vi tjejer som stod på startlinjen.

Redan anmäld till jubileumsloppet

Kerstin, som representerar IFK Tumba OK, har som bäst sprungit Tjejmilen på strax under 50 minuter. I år fick hon 1.08.12.
Hon har redan börjat fundera på nästa år då det är jubileum med den 25:e Tjejmilen:
– Jag blir pensionär i höst, så nu får jag mer tid att träna.
Kerstin är en av de nära 1 100 som passade på att anmäla sig till nästa års Tjejmilen redan vid årets nummerlappsutdelning.

Mari Jungstedt belåten

Deckarförfattarinnan Mari Jungstedt har varit ambassadör för årets Tjejmilen. Under våren och sommaren har hon bloggat på Tjejmilens hemsida om sina förberedelser inför loppet.
Mari var mycket belåten efter sin debut i Sveriges största idrottstävling för kvinnor:
– Det här är helt fantastiskt. Solen skiner och 20000 kvinnor från hela Sverige har tagit sig hit idag, konstaterade Mari, som var stolt att få vara en del av den manifestation av kvinnokraft som Tjejmilen är:
– Här finns inga glastak eller korridorer, det är härligt!
Mari har varit skadad i ryggen under sommaren och hade fått rekommendationen att promenera runt banan. Men hon fick spring i benen när hon stod på startlinjen och klockades för 1.01.25.

Carolina Gynning siktar på 45 minuter

Carolina Gynning, som varit programledare för Förkväll i TV4 tillsammans med Mari Jungstedt, avverkade Tjemilen på 1.02.20.
– Det här var lättare än vad jag trodde. Jag har aldrig sprungit längre än 5 km på träning så jag känner mig jättenöjd med tiden.
– Med lite träning kan jag ta loppet på 45 minuter nästa år!

Håller stilen hela milen.

Bland de tusentals Tjejmilen-deltgare som efter loppet samlades på Gärdet för att pusta ut, äta Frödinge Ostkaka och njuta av det fina vädret, fanns tre tjejer Njutånger och Iggesund som nu genomförde Tjejmilen tillsammans för 20:e gången.
– Det tycker vi är värt att fira, kommenterade Karin Andersson som sprang tillsammans med Marianne Ohlsson och Inger Holm.
Åtta löpare hade T-shirts med texten: 3 generationer, 9 personer, håller stilen hela milen.
Det var Gunvor Barklund och hennes döttrar Eva och Marie samt sex barnbarn som nu sprang Tjejmilen tillsammans för första gången. Gunvor debuterade i loppet för 18 år sedan.

Mer om Allt om Tjejmilen 2007