Frida redo att utmana om medaljerna

Mustafa Mohamed, Isabellah Andersson, David Nilsson och Frida Lundén. Foto: Anders Sjögren DECA Text och Bild

Från motionär till utmanare om SM-medaljerna på tre år. Löparresan har gått fort för FK Studenternas Frida Lundén som tillsammans med Mustafa Mohamed, Isabellah Andersson och David Nilsson var en av stjärnorna på fredagens presskonferens inför loppet.

– Jag har alltid varit en idrottstjej men när jag flyttade ner till Stockholm för att plugga tappade jag lite bort träningen. Våren 2010 hade jag börjat springa lite grann och anmälde mig till Kungsholmen Runt, och kom tvåa på 1.26, berättar Frida.

FK Studenternas tränare Lorenzo Nesi lockade Frida att börja träna mer kontinuerligt och på våren 2011 kom hon tvåa på terräng-SMs långa bana.
– Det var väldigt överraskande, men senare på sommaren började jag tyvärr få problem med skador. På vintern mellan 2012 var jag i Kenya och förstod då vad som krävs för att bli en duktig löpare.

– Jag blev inspirerade och insåg också att mina skadeproblem antagligen berodde på att jag försökt kombinera heltidsjobb med en satsning på löpningen. Jag jobbar som jurist men har nu gått ner på 80 procent för att kunna lägga mer fokus på träningen och det verkar ha gett resultat.

Vid Göteborgsvarvet för två veckor sedan var Frida en av de elitlöpare som klarade värmen bäst, och knep en andraplats i SM-klassen efter Isabellah Andersson. Nu satsar hon på medalj även på SM i maraton som avgörs i samband med ASICS Stockholm Marathon.

– Främst satsar jag på att ta silver på SM, åt Isabellah finns inte mycket att göra. Men tidsmässigt hoppas jag ändå på någonstans mellan 2.40 och 2.45, menar Frida som sprungit ASICS Stockholm Marathon en gång tidigare.
– Ja, då (2010) sprang jag mest för att uppleva loppet. Jag njöt av publiken, tog tid på mig att stanna och äta och dricka så det här blir något helt annat.

Mer om Asics Stockholm Marathon 2013