Systrarna Zahn är med och slår rekord

Hand i hand springer systrarna Isabelle och Pernilla Zahn i mål i 2012 års Asics Stockholm Marathon.

Vädret förra året var väl sådär. Men det var inget som avskräckte Pernilla Zahn från att springa Asics Stockholm Marathon. Hon har tränat ännu mer i år och frågan är om hon tar sig tid att vänta på syster Isabelle på lördag.
– Njae, det råder delade meningar om vi ska springa tillsammans eller inte, säger Pernilla.

Fler och fler tränar löpning och numera snackas det också maraton bland tjejer.

På bilden från målgången i 2012 års lopp springer systrarna från Huddinge hand i hand.
– Eftersom det var hennes första lopp så var det självklart att vi skulle springa tillsammans, säger Pernilla. Vi brukar träna tillsammans i familjen så det var inget konstigt med det.

Pernilla gör på lördag sin åttonde start i maran. Syster Isabelle gör sin andra. Pappa Peter Zahn är den verkliga veteranen med 15 starter i loppet.
– Jag har spelat innebandy och dansat innan jag började springa, berättar Pernilla. Första loppet var Midnattsloppet, sedan vill man ju pröva hur långt man kan springa.

Rekordmånga tjejer på startlinjen
Systrarna Zahn är på lördag med och slår nytt deltagarrekord. 5641 kvinnor är anmälda till Asics Stockholm Marathon vilket är den högsta siffran i loppets historia, 362 fler än i fjol. Andelen kvinnor är därmed 26 procent, även denna siffra den högsta någonsin.
– Fler och fler tränar löpning och numera snackas det också maraton bland tjejer, säger Pernilla.
Tiden i det regnruskiga loppet 2012 blev goda 3.48.04 för systrarna Zahn.
På lördag är förhoppningen att det ska gå ner mot 3.30 för Pernilla.

– Det ska bli intressant att se vad träningen kan ge, i år har jag tränat hela vintern och legat på mellan fem och tio mil.
– Pappa och jag arbetar tillsammans och vi har sprungit till och från jobbet. Det går lika snabbt som att åka kommunalt!
Helt klart har Pernilla tränat mer än någonsin. Inte säkert att hon väntar på syrran den här gången.
– Vi får väl se vad det blir, målet är först och främst att ha kul. Sedan får vi se hur långt det räcker. Under 3.30 är första gränsen, sedan finns det en kvalgräns till Boston som är 3.15 och att klara pappas bästa tid på 3.07 är väl ett sorts drömmål.

Mer om Asics Stockholm Marathon 2013