SMHI: Temperaturen stiger för maran

21 grader i skuggan och kanske någon grad till inne i Stockholm på lördag
Jourhavande meterolog Per Rånängen på SMHI studerade på onsdagen flera olika datamodeller för att förutse maratonvädret i Stockholm på lördag.
– Vi kan vara ganska säkra på att prognosen håller och att det kommer att bli sommarväder på lördag, säger Per Rånängen.

– Jag har tittat på ett par olika numeriska datamodeller och när de säger samma sak kan vi vara ganska säkra på att det håller även om vädret kan variera mycket så här års.

Alla som sprang, eller de som huttrade längs banan, minns kylskåpskalla loppet 2012. I år stiger alltså temperaturen lagom till loppet.
– Jag antar att det kommer att gå en hel del vatten till löparna. För när vi pratar om temperaturer mäter vi i skuggan. Mellan husväggar, direkt i solen och med svart asfalt som tar upp värmen blir det betydligt varmare, säger Per Rånängen.

Ett perfekt publikväder alltså, men några grader för varmt för att vara optimalt för maratonlöpning. Fysiologer brukar räkna med 14 grader som optimalt för konditionsidrottare.

Nu är det här med väder ingen exakt vetenskap. De prognosmodeller som Per Rånängen refererar till är extremt komplicerade och görs normalt bara två gånger per dygn.
Det åtgår mycket datorkraft och beräkningarna körs parallellt på superdatorer.
– Först ett halv dygn innan kan vi börja titta på satellit- och radarbilder för att se hur vädret utvecklas.

Marathon.se återkommer med väderläget fram till loppet.
Till dess, kolla in länkarna och var beredd om sommarvämen kommer.

Mer om Asics Stockholm Marathon 2013