Gerbaba för stark för Musse

Mustafa Mohamed var rejält trött de sista kilometerna och tappade

Mustafa Mohamed vann sitt första SM i maraton, men var slutkörd och långt ifrån nöjd med fjärdeplatsen och marginalen till segraren Shumi Gerbaba. Shumi Gerbaba upprepade sin seger från 2011 och vann på 2.16.13.

Hälles Mustafa Mohamed hade siktet inställd på seger och halvvägs låg han med i den tio man stora tätklungan som passerade på 1.09.13. En sju man stark grupp ökade då tempot och bröt sig loss. Musse följde inte med men kände ändå att han hade chans på segern.

– Jag valde medvetet att inte gå med när de ryckte halvvägs. Vid 30 km var jag nästan ikapp tvåan och trean och det kändes som jag hade krafter kvar. Sedan blev det tungt och jag fick inse att jag inte skulle ha någon chans.

– Banan är tuff men jag hade inte min dag idag. Nu får jag smälta detta ett par dagar och sedan är det bara att försöka komma igen, förklarade en besviken Musse som kom i mål som fyra på 2.20.08 och vann SM-klassen.

Segraren Gerbaba var offensiv under hela loppet och gjorde det avgörande rycket mellan 25 och 30 km. Segermarginalen i mål blev till slut 1.38 och tiden skrevs till 2.16.13.

– Det var roligt att vara tillbaka i Stockholm. Jag avvaktade lite i början för att känna av kapaciteten hos mina motståndare men efter halva loppet kände jag mig pigg och höjde farten, berättade Shumi Gerbaba som förstod att han skulle vinna på Norr Mälarstrand vid 35 km.

– Jag vill tacka publiken för stödet längs banan. Jag lovar att jag kommer tillbaka igen för att försöka ta en tredje seger!

I SM-klassen placerade sig Hammarbys Daniel Woldu som tvåa och trea blev Haben Idris från Hässelby SK.

Shumi Gerbaba upprepade sin seger från 2011 och vann ASICS Stockholm Marathon 2013.

Mer om Asics Stockholm Marathon 2013