Johan fyller 30 och satsar mot eliten

Grattis! I veckan fyller Sveriges nyaste maratonelitlöpare 30 år. Johan Olsson, Kvarnsvedens FIK, ligger på tolfte plats i Sverigestatistiken och vara bara åtta minuter efter Kent Claesson i Stockholm Marathon men han är ändå helt okänd utanför Dalarna.
- Jag är född, uppvuxen och bor i Borlänge, är 183 cm lång, väger 67-68 kilo och tränar 12-15 mil i veckan.

Hur kom du på det här med marathon?
- På samma sätt som så många andra. Kände att jag behövde göra något för att må bättre så jag anmälde mig till Stockholm Marathon för två år sedan för att få ett mål att träna för.

Hur gick det?

- 3.26.16 och jag kände mig mycket besviken. Hade räknat med under tre timmar för att jag klarade milen under 40 utan vidare. Det blev inget mer lopp det året.

Men du fortsatte ändå med löpningen?

- Jag har alltid haft lätt för att springa. När jag spelade fotboll som liten var jag bäst i konditionsträningen. Jag hade .2.53.24 på Stockholm Marathon. Det fick mig att inse att vad som krävdes för att bli riktigt bra.

I år blev du sjätte bästa svensk på 2.36.16?

- Nu hade jag en helt annan träning i kroppen. Jag hade börjat köra 400-ingar och tusingar och det gjorde mig bättre.

Nästa år kan du vara med och slåss om medaljerna?

- Så långt vill jag inte spekulera men jag är övertygad om att jag kan springa fortare än 2.36.

Hur mycket tränar du?

- Tolv-femton mil i veckan. Grundregeln är två pass om dagen utom en vecka med tävling då jag unnar mig en vilodag. Jag tränar alltid själv utom långpassen som genomförs tillsammans med veteranerna i Kvarnsveden.

Har du läst Szalkais träningsprogram på Marathon.se?

- Nej, jag tycker att jag hittat ett bra upplägg själv men jag vet många som använder sig av Szalkai.

Du tävlar mycket. Varför?

- Helt enkelt för att det är roligare att tävla. Och bättre kvalitetsträng kan jag inte få.

Du jobbar som truckförare till vardags men har ett förflutet som proffsmusiker. Berätta!

- Musiken har alltid varit mitt stora intresse. Bandet jag är med fick chansen på after-skin på ett hotell i Österrike. Vi stannade i två säsonger och levde inte världens hälsosammaste liv med sen nätter och mycket fest. Men det är ingenting jag ångrar. Tvärtom. Jag tror att jag varit en bättre löpare med en normalt liv de där åren.

Framtidsplaner?

- Jag ska springa Växjö Marathon i höst och doppas jag gå under 2.30 men då måste jag bli snabbare på milen där jag gjort 32.26 som bäst.

Jåfs om Johan
Sven-Åke Jofs är en av landets mest rutinerade löptränare. Han sammanfattar Johan Olsson så här:
- För att vara nybörjare har han ett hyfsat steg även om det inte är maximalt ekonomiskt. Resultaten talar för att han stark motor. Jag tror att han kan ta sig ner till 2.30 utan större problem.

Mer om Intervjun