Mustafa berättar om rekordet

För en och halv vecka sedan krossade Mustafa Mohamed det mest klassiska av de svenska friidrottsrekorden, det rekord på 3000 m hinder som lydde på 8.08,2 och som gav Gärderud OS-guldet i Montreal 1976.
Efter ett lopp med kilometertiderna 2.41 – 2.43 – 2.41 skrevs det nya rekordet till 8.05,75.

Kan du förklara hur du kan sänka ditt personbästa på 3000 m hinder med nio sekunder?
- Det finns flera skäl. Jag visste att jag kunde spring fort, 8.10 eller något liknande. Jag har fått vara skadefri en lång period, träningen på hög höjd i S:t Moritz hade fungerat bra och det var optimala väderförhållanden för långlöpning. Men 8.05,75 var ända fortare än vad jag hade trott.

Du kör samma upplägg inför DN.Galan. Först träning på höjd och sen efter två dagar tävling?

- I Heusden var det bara en dag. Den här gången blir det två dagar och det känns bra.

Vad har du för ambition inför DN.Galan?

- Det vore kul att hitta en ny nivå. Nu är 8.14 min näst bästa tid och kan jag göra 8.10-8.12 är ag nöjd. Dessutom springer mera för placering än för tid. I mästerkapen är det ju placering som gäller.

Går du med om haren öppnar under 2.40 första tusen?

- Haren i Heusden inledde på 2.39 så det bekymrar mig inte. Det beror rätt mycket på vad Paul Koech bestämmer sig för. Har han beställt världsrekordfart och ingen annan följer med då gör inte jag det heller.

Har livet utanför löpningen förändrats efter ditt svenska rekord?

- Jag är mer känd bland vanliga människor nu. Framförallt bland de som är över 40 år och som kommer ihåg Gärderuds lopp.

Hur ser planeringen ut efter DN.Galan?

- Jag åker hem till Göteborg några dagar innan jag springer 5000 m på SM i Eskilstuna på söndag. Tisdagen den 14 augusti åker vi i VM-truppen till Japan. Jag märker också att jag blivit mer eftersökt av media.

Hur tror du att klarar tidsomställningen där borta?

- Jag har varit där tre gånger och tidsomställningen har varit jobbig alla gångerna. Den här gången åker vi så tidigt att jag inte befarar några problem. Det sägs att kroppen behöver en dag per timmes tidsskillnad för att anpassa sig.

Hur påverkas du av de nya och högre förväntningarna?

- Det var rätt stora krav på mig inför EM förra året också. Jag ska i första hand ta mig till final – det är inget jag tar för givet. Sen är bara att göra sitt absolut bästa.

Mer om Intervjun