Nytt maratonlöfte: "Korta grejer är inte kul"

Inte ens fyllda 19 år gjorde i söndags IS Götas Lotta Sinclair 2.47.41 när hon blev fyra i
HC Andersen Marathon i danska Odense. Lotta är en av årets mycket spännande nykomlingar på svenska löparscenen.

Lotta har en gedigen idrottsbakgrund, genom att hon varit aktiv inom både fotboll, handboll och basket. Det var för ganska precis ett år sedan hon tog upp löpningen som ”sin sport”.
Lotta går sista året på gymnasiet Filborna i Helsingborg. Gymnasiet har idrottsprofil, och Lotta kom in på sina handbollsmeriter där hon spelat i division 2 och det var hennes huvudidrott fram till förra hösten.

- Jag började tröttna lite på handbollen, lite lagsporten och eftersom jag gillade att springa ville jag testa det istället.
Jag visste först inte riktigt vart jag skulle vända mig, men blev tipsad om att Helsingborgsklubben IS Göta hade en bra löparsektion.
Från förra hösten började jag träna med ”Götisterna” på deras tre fasta träningsdagar i veckan. Detta kompletterade jag med lite extra löpträning på egen hand.

Det gick ganska fort bättre och på vårkanten körde Lotta sitt första lopp i Skånes terräng-DM där hon blev tvåa på både 4 och 8 km.
Någon helg efter DM loppen, skulle Götisterna iväg och springa Hamburg Marathon, och tyvärr hade en av de Göta tjejer som planerat springa loppet fått förhinder och det innebar att det var en plats ledig…
Lotta hängde på och, utan någon egentlig löpbakgrund för att klara maran sprang hon in på 2.59.55 på sin Chiptid. Eftersom Lotta startade en bit bak, blev ”tävlingstiden” strax över 3 timmar eftersom det tog några minuter att ”nå startlinjen”.

Efter Hamburg Marathon, fortsatte utvecklingen i rasande fart, och nu gällde inte bara Götas fasta träningar längre, utan tränaren i klubben ”Svenne” Lindeberg började skriva träningsprogram riktat just till Lotta.
I lopp efter lopp förbättrade Lotta sina tider och innan sommaren hade startat var hon nere på 35 på milen. Med sommaren kom också bansäsongen, och direkt visade Lotta att hon var att räkna med där också. 10 minuters vallen sprängdes fort på 3000m (9.40 som bäst i sommar) och innan sommaren var över hade tiderna och meriterna blivit oanat bra. Lotta vann junior SM på både 1500m och 3000m och på senior-SM satte hon nytt svenskt juniorrekord på 10000m när hon blev 5:a på 35.05.30
- I början tyckte jag inte om att tävla, men efterhand har det blivit roligare och roligare. Jag trodde aldrig att jag skulle kunna springa 1500m bra eftersom jag inte är så snabb, men med lite specialträning gick det att bli lite snabbare.

I Odense förbättrade Lotta sin debut tid på maran med över 10 minuter till 2.47.41, efter ett jämt lopp med passering halvvägs på 1.23.
fjärdeplatsen gav ett träningstillskott i kassan med 10.000 danska kronor.

Två dagar efter loppet när marathon.se pratar med Lotta verkar loppet inte sitta i nämnvärt.
- Jag kände av låren lite igår (dagen efter loppet) men idag känns det nästan inte alls. Vi åkte hem direkt efter loppet och i måndags blev det lätt jogg och ett lätt simpass som verkar ha påverkat återhämtningen positivt.

Vad är då Lottas träningshemlighet?
Enligt hennes tränare Svenne är hennes största styrkor träningståligheten och viljan att träna både långa och tuffa pass. Givetvis har Lotta också en mycket bra motor. Än finns det mycket att slipa på i löpteknik och snabbhet, men det ger ju stora möjligheter till förbättringar framöver. Vid sidan av löpningen kör Lotta även 2-4 simpass i veckan, och det gör henne allsidigt stark och förebygger klassiska löparskador. I simbassängen blir det både lätta återhämtningspass men även simintervaller.

Säsongen är inte riktigt slut än, men Lotta längtar till ett lite avbrott i tävlandet efter en intensiv säsong.
– Det ska bli skönt att gå in i grundträningen och slippa stuva om träningen för tävlingarna. Roligaste passet är långpassen, och det blir kul att åter kunna köra två långpass per vecka Oftast kör jag 30km på onsdagen i lugn fart och sen upp till 40km med klubben på lördagar. Intervaller är ok, men inte som långpassen. Bästa intervallpasset är någon typ av långintervaller i skogen, helst slipper jag bana! Korta grejer är inte riktigt lika kul, även om jag vet att det behövs.

Framtidsmålen är inte uppsatta, men Lotta berättar att hon och Svenne ska utvärdera och sätta upp riktlinjer för 2008.
– Jag fick en inbjudan direkt tillbaks till Odense 2008, så det vill jag gärna köra och om jag får gärna en mara även i vår.

Mer om Intervjun