Peter Siepen - friskvårdsprofeten!

- Vill du må må bra eller vill du må dåligt?
Tjejerna i Vår Ruset runt om i Sverige har fått frågan men innan någon hunnit svara på provokationen så svarar Peter Siepen själv:
- Det är klart att ni vill må bra. Ta hand om er kropp, det är bara ni själva som kan göra det!

Peter Siepen har under våren 2007 tagit över Clabbe af Geijerstams jobb som konferencier för Vår Ruset.
I år har mycket varit nytt i Vår Ruset, när Coop gått in som sponsor, men den största förändringen är kanske ändå inramningen vid själva loppet. Discomusiken och glättigheten är nedtonad.

På scen står istället estradören Peter Siepen. Iklädd någon sorts fritidsskepparuniform och kaptensmössa har han tagit över rodret och styr det jättelika Vår Ruset-skeppet i ny riktning.
På ort efter ort runt om i Sverige har han gått på stenhårt med friskvårdspropaganda. Innan någon hunnit associera honom med programledarfiguren Rocky, som tillsammans med Drago (Tilde Fröhling) härjat runt i ett reseprogram i TV6, har Siepen redan hunnit förklara flera gånger varför det är så bra med Vår Ruset, varför det är så bra med träning.

Vad kommer friskvårdsengagemanget ifrån?
- Det har blivit ett intresse. Jag har tränat sedan jag var 19-20 år (Peter Siepen är nu 45 år) och vet hur bra jag mår av att hålla igång och träna - och hur dåligt jag kan må när jag inte tränat. Jag tror att alla mår bra av att träna och av att äta rätt. Och alla vill väl må bra, så det borde ju vara ett enkelt val, eller hur?

Att vara konferencier i Vår Ruset är ganska långt ifrån det du gjort tidigare som programledare i TV...
- Men vilken fantastisk möjlighet, Vilken träffyta med 150000 personer som har tagit steget att vara med i Vår Ruset. En del tränar regelbundet, men för många är det kanske första gången i år som de motionerar. För mig gäller det nu att se till att påverka och propagera så att de fortsätter träna.

Du har alltså blivit hälsoprofet?
- När religionen inte finns längre, politiker och makthavare, lärare och föräldrar inte tar sitt ansvar i den här frågan så måste någon säga det som är viktigt.

...och vad är ditt budskap?
- Att bra kondition är en färskvara. Att det tar 6-8 veckor innan man på allvar märker resultat av träning. Folk måste lära sig att vara långsiktiga när det gäller träning och hälsa.

Lätt att säga, men ändå svårt verkar det som.
- Folk måste själva ta ansvar för sina kroppar. Ingen annan gör det. Man måste lära sig självkritik och inte acceptera dumma ursäkter som att man inte hinner. Det finns så mycket man göra i vardagen.

Som vad?
- Jag bär alltid kassarna när jag har varit och handlat istället för att dra dem i vagn till exempel. Jag tar trapporna när det finns hiss och rulltrappa även om det är 40 våningar upp som det var när jag var i New York senast.

Hur ofta tränar du själv
- Jag tränar varannan dag, men jag springer inte utan jag går med stavar. Då använder man 90 procents av kroppens alla muskler och får en allsidig träning.

Mycket verkar handla om motivation för att komma igång...
-...ja, i det senaste Vår Ruset i Visby var det en tjej som jag pratade med i publiken som hade gått ner åtta kilo på åtta veckor. De hade haft en tävling på jobbet - och det hade fått henne motiverad, Jag tror mycket på den typen av aktiviteter. Man kan också utmana sina kompisar med stegräknare.

Så egentligen behöver man inte springa?
- Nej jag tror på lågintensiv motion, att hitta något som passar en själv och göra det regelbundet.

Nu är din första Vår Ruset-turné över. Blev den som du tänkt dig?
- Ibland har jag nog prata för mycket. För lite om träning, eller för mycket om sponsorer, spelat för lite musik - eller för mycket. Det tar ett tag att hitta formen.

Vad blir ditt nästa projekt?
- Jag håller på och skriver på ett hälsoföredrag. Det finns ju jättemycket att göra!

Kommer du att fortsättta med Vår Ruset?
- Om jag får grågan kommer jag absolut att tacka ja. Det känns både viktigt och inspirerande med Vår Ruset.

Mer om Intervjun