Musse inspirerade Sjöqvist

Lördagen den 28 juli var en stor svensk löpardag. Först krossade Mustafa Mohamed Anders Gärderuds svensk rekord på 3000 hinder med 8.05,75 och lite senare noterade Erik Sjöqvist 13.25,37 och kvalade in till VM,
- Jag sprang i en glädjestorm efter ”Musses” drömlopp. Han chockade oss andra svenskar.

Kan du berätta lite om loppet?
- Jag hade 2.43 på tusen, 8.03 efter 3000 och 10.45 efter 4000. Det var vad jag själv hann kolla. Annars var det bökigt lopp med många löpare som ville framåt. Det stör inte mig. Jag gillar när det ärlite armbågar. Då var det värre att jag höll på ramla direkt efter klockringningen. Jag gick inte lite för snabbt och fick en rejäl knuff i ryggen.

Du förberedde dig med ett höghöjdsläger i S.t Moritz 1800 meter över havet?

- Vi låg där i 20 dagar innan vi på torsdagen körde bil i elva timmar till Belgien. Jag körde fyra kvalitetspass i veckan

Är det ett bra ställa att träna på?

-Det är riktigt löparcentrum. Schweiz kan låta dyrt men det är ungefär som i Sverige. Vi var några stycken som delade på en lägenhet och då blir priset överkomligt.

Kör du fortfarande mycket tröskel-träning?

- Ja, men inte på riktigt samma sätt. Nu är det inte så många på tio, tolv eller femton kilometer utan jag har snarare brutit ner det i långintervaller.

Du sade på en föreläning att löpningen är den enklaste idrott som finns. Rakt fram, fort och mycket. Står du fast vi det?

- Ja, i princip handlar det om att få ihop många mil i hög fart

Hur gör du på Stora SM?

- Jag har inte bestämt mig än, antingen 5000 eller 10 000 m, ingen dubblering

DN.Galan?

- Där springer jag 3000 och jag blir mer än nöjd om jag gör under mitt pers på 7.49. Det svenska rekordet på 7.42 känns svårslaget.

Hur ser du på VM i Osaka?

- Först gäller det att pricka in toppformen. Jag har tidigare haft problem med tidsomställningen men den här gången åker vi så tidigt att hoppas klara det bättre.

Mer om Intervjun