Jan Troeng - en orienterare hittar rätt?

Hur bra löpare är egentligen orienterare? Vad skulle en SM-vinnare på orienterarnas längsta distans - ultralång - kunna göra på maraton? Många har spekulerat och i söndags gav Jan Troeng ett första svar då han i sin maratondebut blev 20:e man i Firenze Marathon på 2.33.50.

Tiden i debutloppet är årets 19:e bästa svenska tid på distansen.
- Halvvägs så trodde jag att jag skulle göra en tid under 2.30 men så stumnade benen, jag tappade farten och fick släppa klungan som jag sprang med, sägar Jan Troeng.

26-årige Jan Troeng har tillhört den svenska orienteringseliten under många år. Trots att han inte kom med till VM så rankar han säsongen 2007 som den bästa under karriären. SM-guld i stafett med OK Linné och SM-guld på ultralång distans är de främsta meriterna.
- Jag är rankad som 10-12 någonting bland orienterarna i Sverige. För att ta ett steg uppåt och komma med i landslaget så behöver jag bland annat bli en bättre löpare. Därför har jag börjat träna med friidrottsklubben Rånäs 4H här hemma i Uppsala. Jag kommer även att springa en del inomhustävlingar i vinter.

Jan Troeng anses bland orienterare vara en stark löpare. När han vann SM på ultralång gjorde han det genom att vinna spurten efter nästan två och en halvtimmes löpning. Distansen var 20 km. Fågelvägen.
- Ser man på kilometertiderna ser det inte så imponerande ut. Vi orienterare springer ju i obanad terräng och dessutom inte raka vägen. Man springer nog 24-25 kilometer och segertiderna brukar ligga kring två, två och en halv timme. Ungefär lika lång löptid som ett maratonlopp.
- När jag började träna för Firenze marathon för sex veckor sedan lät 3.30 per kilometer väldigt snabbt, men efter några gånger så började det kännas riktigt bra.

I Firenze Marathon höll Jan Troeng 3.30 per kilometer fram till halva loppet. Hjärt- och lungkapaciteten att hålla farten fanns, men musklerna gillade inte det hårda underlaget.
- Jag inser nu att jag borde ha tränat mer på asfalt. Loppet känns fortfarande (på onsdagen efter loppet) i framföralt framsidan av låren.

Blir det något mer maratonlopp?

- Ja, det var verkligen en totalupplevelse, och jag tror att jag med mer specialträning bör kunna förbättra tiden med ett par minuter.

Är du Sveriges löpstarkaste orienterare?

- Det finns fler duktiga löpare. Erik Öhlund (Ulricehamns OK och Hälle) sprang maraton på 2.26 häromåret. IFK Moras Martin Johansson är en annan stark löpare. David Andersson (Hakarpspojkarna) är stark och min bror Mats sprang Lidingöloppet på 1.45 nu i höst.

Svenske rekordhållaren i maraton Kjell Erik Ståhl kom från orienteringen. Orienteringslegendaren Jörgen Mårtensson vann SM i marathon på 2.19.01 1993 och bragdmedaljören Annichen Kringstad hade 2.40.30 i Stockholm Marathon 1984. Var orienterarna bättre löpare förr?

- Det diskuteras mycket om det. Orienteringssporten har förändrats de senaste 20 åren. Kartorna har blivit och detaljrikare, det är fler kontroller och orienteringen har blivit en mer exakt sport där det är viktigt att ha bra orienteringsteknik.
- Men orienteringen liksom löpningen lider av att vi tappar i elitbredd. Det är ju likadant inom löpningen. Se på tiderna i Lidingöloppet. Det var säkert dubbelt så många som sprang under två timmar för tjugo år sedan mot var det var i år.

Säkert är det många löpare som är lite sugna på att testa orientering. Vad skulle kunna vara en bra utmaning för en motionär som vill testa orientering på riktigt?

- Oringen 5-dagars är ju ett väldigt speciellt arrangemang. Där finns det dessutom klasser som passar dem som inte är så vana orienterare. 2008 kommer Oringen att gå i Sälenfjälllen och det är redan nu ett jätteintresse med 10-15000 anmälda.

Mer om Intervjun