7000 sprang Minimaran

Dagen efter Stockholm Marathon avgörs Minimaran för barn och ungdomar i åldern 5–17 år. 7000 var på söndagen med och sprang i de olika klasserna vilket är deltagarrekord vilket är flera än förra året.

Väderleksförhållandena var inte de bästa eftersom det strilade i stort sett hela dagen. Trots det så var det 500 efteranmälningar vilket är en hög siffra. Starten sker på Östermalms IP och sedan springer barnen 1 km, 2,1 km eller 4 km beroende på ålder. Banan går genom Lill-Jansskogen med målgång på på Olympiastadion.
Nytt för i år är Knatteloppet för de allra yngsta födda 1999–2000. Pojkar och flickor springer här tillsammans och får även ha med sig en ledare eller förälder. Ingen tidtagning sker här till skillnad från övriga klasser.
I myllret av löpare kommer 10-åringarna Christine Westling och Elsa Ågren från Sollentuna som just fått sina medaljer och varsin påse innehållande bland annat minimeal, sportdryck, kexchoklad, banan, t-shirt, nyckelring och glass från Hemglass.
– Vi spelar fotboll i IFK Sollentuna men springer såna här lopp ibland. Det är första gången vi är med här i Minimaran, berättar de.
– Trots regnet så gick det bra och vi kommer nog att springa igen, förklarar de efter att ha avverkat 2,1 km.

Tre muntra Kälvesta-killar
Tre glada killar i Minimaran som också trotsade vädret var Thomas, Albin och Jesper.
– Vi sprang i shorts och t-shirt trots regnet. Vi spelar fotboll i Kälvesta och hade match igår, men det gick bra att springa idag ändå, förklarar de med medaljerna runt halsen.
Tioåriga Josefin från Stockholm berättar att hon håller på med gymnastik och nu springer Minimaran för andra gången. Det råder ingen tvekan om att loppet gav mersmak!

Ellinor och Josefin – två nöjda löpare
Nöjd med loppet är även tioåriga Ellinor Fröberg från Stockholm.
– Jag har tränat för Minimaran i skolan och det är fjärde året jag är med, förklarar hon.
Även stockholmaren Josefin tycker att det gick bra att springa trots regnet. Det var andra gången hon var med och på fritiden tränar hon också gymnastik, berättar hon.
Två glada och blöta vinnare var 13-åringarna Vendela Mindelöf och Joakim Eriksson. Vendela tävlar för Mälarhöjdens IK och sprang nu Minimaran för femte gången i rad och tog sin fjärde seger.
– Det brukar alltid vara sol här men i år var det annorlunda, men det gick ju bra ända, sa Vendela efter loppet.
En segrare som även vunnit förut är Joakim Eriksson som tävlar för Estuna IK som ligger i norra Uppland. Han vann nu för andra året i rad.
– Jag tränar fotboll tre gånger i veckan och innebandy en gång per vecka. Jag springer lite också på egen hand, förklarade han efter prisutdelningen.
De yngsta startade 10.00 och sedan startade ett lopp i kvarten fram till klockan 15.15 då det 21:a och sista loppet sköts iväg.

Mer om Stockholm Marathon 2005