Vilka är favoriterna i herrklassen på lördag …

Kenya, Kenya, Zimbabwe, Zimbabwe, Etiopien och Burundi. De afrikanska elitinslagen är många i årets Stockholm Marathon men det är också de svenska topplöparna och årets SM ser ut att bli det bästa på ett par år.

Favorit till segern är kenyanen Paul Kanda som gjort flera bra halvmaror i år. Hans personliga rekord lyder på 1.00.55 medan han på fulla distansen som bäst gjort 2.11.53 då han blev fyra i Venedig Marathon 2003. En annan löpare med kapacitet att placera sig långt fram är den svenskfödde australiensaren Magnus Michelsson vars familj flyttade till Australien när han var sex år gammal. Han har tillhört det australiensiska landslaget de senaste åren och vann 2003 Melbourne Marathon på 2.14.00.

Jämnt i kampen om SM-titeln
Stockholm Marathon har under en rad år fungerat som svenskt mästerskap och det blir nu faktiskt 24:e gången som mästerskapet avgörs i samband med Stockholm Marathon. Favorit till årets titel är spårvägaren Kent Claesson som nu gör sin fjärde maratonstart efter debuten i Sevilla i februari 2004 på 2.17.07 som också är personligt rekord. I mars satte Kent pers på halvmaraton med 1.04.23 och har därefter tävlat sparsamt.
En annan segeraspirant är Hässelbys Alfred Shemweta som vunnit Stockholm Marathon två gånger (1999 och 2000) och har fyra SM-titlar på sträckan. Alfred är regerande mästare och har ett personligt rekord på 2.14.52 från Stockholm 1999.
Femfaldige svenske mästaren och vinnaren av 2001 års lopp – spårvägaren Anders Szalkai gör i år comeback i Stockholm Marathon efter några år med hälseneproblem. Han är den mest rutinerade elitlöparen i årets lopp med 43 genomförda maror varav nio i Stockholm. Det fyra år gamla personliga rekordet lyder på 2.12.43 och årsbästat på 2.21.27 från London i april.

Få stockholmare i elitledet
Det är slående hur många i elitfältet som representerar Stockholmsklubbar! Vid sidan av ovanstående trio märks bland annat Hässelbyarna Peter Koskenkorva, Said Regragui (SM-vinnare 2003) och Jonas Larm samt spårvägaren Andreas Carlborg och FK Studenternas Måns Höiom och Cédric Schwartzler.
Gemensamt för alla är att ingen är infödd stockholmare!
Till favoritskaran som gör upp om SM-placeringarna ska även läggas fjolårets silvermedaljör Patrik Gustafson från Brittatorp och Runar Höiom (storebror till Måns) som förra året noterade den tredje bästa svenska tiden med 2.18.51.

Mer om Stockholm Marathon 2005