Pastapartyt – den optimala uppladdningen

Att kolhydratladda dagarna före ett maratonlopp är ett bra sätt att fylla depåerna med extra energi. Ett bra tillfälle är Stockholm Marathons Barilla pastaparty på Östermalms IP kvällen före loppet.

Alla löpare som hämtar ut sin nummerlapp på fredagen får en biljett och bjuds in till pastapartyt. Av de 17 000 anmälda till årets lopp är det mellan 5000 och 6000 löpare som utnyttjar tillfället att fylla på med extra kolhydrater på pastapartyt. Lasse Kinch underhåller från scen med intervjuer och information om loppet och lottar också ut Barilla-priser. Pastapartyt är öppet 17–20 och totalt går det åt 8000 portioner.
– I år serverar vi penne med köttfärsås, morötter, Wasa sportbröd och dryck. Totalt går det åt två ton pasta, berättar Bodil Torelm som är platsansvarig.
En normal portion innehåller 60 gram mat men under pastapartyt består varje portion 150 gram – alltför att löparna ska få i sig så mycket kolhydrater som möjligt. Det är många utländska gäster på plats och vid långborden förs samtal på en rad olika språk.

Graeme siktar på fyra timmar
En av de utländska deltagarna är Graeme Laidlaw från Scotland. Han är 27 år och är i Stockholm med tre kompisar för att springa Stockholm Marathon.
– Jag hörde talas om loppet av en kompis och imorgon ska jag göra mitt andra maraton. Det första gjorde jag i Dublin 2003, förklarar han.
Han berättar att hans kompisar alla är debutanter men att de är bättre förberedda än han själv, de siktar på 3.30.
– Jag har tränat tre gånger i veckan sedan i januari och jag hoppas att det ska räcka för att komma under fyra timmar.

22 procent är tjejer
3717 tjejer – 22 procent – är anmälda till årets lopp. Det kan jämföras med premiärloppet 1979 som totalt samlade 2145 löpare varav 69 var tjejer.
En av de startande i årets lopp är dalkullan Catrine Jansson från Borlänge som gör sitt andra Stockholm Marathon.
– Förra årets sprang jag på 4.37 och nu siktar jag på samma tid eller helst lite bättre. Förutom spinning och styrketräning så har jag sprungit ungefär två gånger i veckan. En långtur på ungefär två mil och ett kortare pass. Som längst har det blivit tre mil, berättar hon och förklarar att önskevädret är 17 plusgrader och sol!

Puls-gänget
Vid ett av långborden sitter några av det 20-personer stora Puls-gäng som sammanstrålat från Göteborg, Lund, Dalarna, Stockholm etc. De har träffats genom internetforumet Puls.se som har flera tusen medlemmar. Sedan några år träffas de i samband med främst större lopp som Stockholm Marathon och GöteborgsVarvet.
På Puls.se diskuterar de allt från träning och klädval till tävlingar och skador.

Mat i mängder
70 funktionärer från Hässelby SK, Blackebergs gymnasium och Haninge Cheerleaders ser till att pastapartyt fungerar som det ska. Förutom detta så ordnar det även den så kallade Uppladdningen på lördagsförmiddagen klockan 10–11 där bullar, bananer och dryck serveras.
Efter Stockholm Marathon serveras varmkorv och dryck.
Allt för att löparna ska få i sig mat och vätska före, under och efter loppet.

Mer om Stockholm Marathon 2005