Se sändningen från Premiärhalvan, lördag 20 april 10.30

Maran slutade med ett leende

Det 27:e Stockholm Marathon såg ut att bli en riktig (f)rysare för de rekordmånga anmälda löparna. Men när dagen var slut hade regn förvandlats till sol och 12791 deltagare fullföljde loppet. Och ovanligt många slutade maratondagen med ett leende.

Eva Johansson från Karlstad trivdes i solen efter målgången på stadion. Men på morgonen var det regn och tunga skyar över Stockholm.
- Jag tänkte att det var okej ändå om man klädde sig varmt, men nu blev det kanske lite för varmt, säger Eva som gjorde sitt första lopp.
- Det var debut för mig på maraton så det var en kick. Det var jättekul, jag komer säkert att springa igen.

Jennie Eriksson från Göteborg gjorde sitt första maratonlopp och bara minuterna efter målgång förklarar hon att loppet gav mersmak.
– Det var ungefär lika jobbigt som jag trott och allt om sista milen stämde – det var jobbigt!, förklarar hon.
– Tyngsta biten var från Västerbron på andra varvet in till mål, det vill säga sista milen.
Hon berättar att hon tränat 3–4 gånger i veckan sedan i januari och att det har blivit 12–15 km varje gång. Längsta passet var tre mil.
– Det här gav blodad tand! Jag kommer att springa igen och ikväll ska jag gå in och läsa om loppet på marathon.se, avslutar hon.

En som också är nöjd är Mikael Back som genomförde sin första mara på 4.49.
– Jag trodde nog att det skulle gå lite lättare. Eftersom jag sprang för långsamt i början så blev det för snabbt i mitten, förklarar han.
– Sista fem kilometerna var tyngst medan Västerbron gick bra.
Mikael berättar att han tidigare sprungit tvådagarsloppet Fjällräven Extreme Marathon. Detta var betydligt hårdare underlag.
– Ja, jag har bara sprungit tre pass på asfalt så jag är ganska stel i benen nu!
På frågan om han kommer att springa igen är svaret:
– Självklart!

Pastauppladdningen gav resultat
Igår skrev vi om den 27-årige skotten Graeme Laidlaw som på fredagskvällens pastaparty förklarade att han siktar på fyra timmar. Hur gick det då?
Jo, han kom i mål som 5394:e löpare på 4.08.56.
En annan löpare som delgav sin målsättning på fredagskvällen var 27-årige Catrine Jansson från Borlänge. Förra året sprang hon på 4.37 och det ville hon gärna förbättra nu och visst lyckades det!
Med 4.15.28 blev hon 903:e tjej och sänkte perset med 22 minuter.

Mer om Stockholm Marathon 2005