Doldisen som alltid är med där framme

Smålänningen Patrik Gustafson från Brittatorps TK är fotbollsspelaren som blev löpare och som funnits med i kampen om SM-medaljerna de senaste åren. För ett år sedan tog han SM-silver och på lördag gör han sitt tionde Stockholm Marathon.

34-årige Patrik Gustafson maratondebuterade i Stockholm 1995 och har på ytterligare åtta starter sänkt perset med över 42 minuter till 2.24.45 vilket han noterade i fjol då han tog SM-silver. Patrik generalrepeterade med 1.08.57 i GöteborgsVarvet den 21 maj vilket indikerar att han är i form.
– Det kändes bra i Göteborg och jag siktar på en tid under 2.30 i Stockholm, förklarar Patrik som var totalsjua i loppet både 2002 och 2004 och tog SM-silver båda gångerna.
– Normalt ligger jag på en träningsdos på drygt tio mil i veckan men sedan i februari har jag inte haft en enda vecka över tio mil. Jobb och familj har gjort att jag inte hunnit med mera.
De flesta svenska elitlöpare ligger stadigt kring eller över 15 mil i veckan och det är en stor mängdskillnad. Det är något som Patrik är väl medveten om:
– Ja, det finns ju två sätt att se på det. Jag skulle förmodligen bli bättre om jag kunde träna mer men samtidigt så hänger jag med skapligt ändå. Dessutom är jag pigg inför varje pass och har egentligen aldrig varit skadad.

Från fotboll via triathlon till löpning
En annan anledning till att han håller sig skadefri är hans allsidiga bakgrund. Han spelade fotboll tills han var 26, som bäst i division två, och satsade sedan på triathlon där han har ett SM-silver på långdistans från 2000. De senaste åren är det huvudsakligen löpning som gäller även om han kör några spinningpass varje vecka.
Hur laddar han då upp på tävlingsdagen?
– Jag går upp vid niotiden och äter frukost ungefär fyra timmar före start. Jag dricker extra mycket dagarna före och även på tävlingsdagen innan start. Då blir det sportdryck (Vitargo).
På frågan vad favoritvädret är på lördag så svarar han att det inte spelar någon roll.
– Det optimala är väl 20 grader varmt och vindstilla men jag klarar de flesta vädertyper. 2002 var det varmt i Stockholm och det gick bra. Nu indikerar väderprognoserna att det ska bli 12–13 grader och mulet.
– Om jag ska dela med mig av något tips till övriga löpare så är det att man ska vara beredd på att det kommer svackor i ett maratonlopp. Det kan kännas jättebra på träningen före för att sedan kännas tungt direkt efter start. Det är dock en lång sträcka och går det tungt i början kan det kännas bättre efter tre mil. Det är tjusningen med maraton!, avslutar Patrik.

Mer om Stockholm Marathon 2005