Szalkais tankar inför loppet

Spårvägen-löparen Anders Szalkai gör på lördag sin elfte start i Stockholm Marathon. Efter några år med hälsenebesvär gör han nu comeback i loppet och tillhör därmed favoriterna. Här siar han om hur det kan gå i kampen om SM-medaljerna.

Anders Szalkai debuterade i Stockholm Marathon som 23-åring 1993 och radade därefter upp nio raka lopp där han aldrig var sämre än nia. Bästa minnet är från 2001 då han vann loppet och vid sidan av det har det också blivit fem SM-guld på sträckan.
Förra sommaren blev han kvitt hälseneproblemen men hans första två maratonlopp – i augusti respektive december – slutade båda på tider över 2.30. I april sprang han så London Marathon på 2.21.27 utan att riktigt gå för fullt och nu ser han fram mot Stockholm Marathon på lördag:
– Ja, träningen har gått ganska bra om än inte optimalt. Jag åkte på en förkylning för några dagar sedan som satte sig på bihålorna. Någon fara för starten på lördag ska det dock inte vara. Hade loppet gått idag (läs torsdag) hade jag sprungit, förklarar han.
Sedan i höstas jobbar han för Puma vilket bland annat innebär att han kommer att stå i deras monter vid nummerlappsutdelningen på Idrottshögskolan på fredagsförmiddagen.
– Jag kommer öppna vår monter och stanna där någon timme, det är allt. Sedan är det presskonferens klockan 12.30.
Vad hoppas han då på för väder på tävlingsdagen?
– Jag bryr mig inte så mycket om vad väderleksrapporterna säger, jag kommer starta hur som helst! Jag klarar värme bra så det skulle nog gynna mig eftersom farten då förmodligen blir lite lägre. Annars är motvind det som kan hålla nere tiderna mest så det hoppas jag att vi slipper.

”Kent Claesson blir bäste svensk”
När det gäller de utländska löparna, och kampen om segern, så är det alltid svårt att sia. Minst lika intressant är dock kampen om SM-medaljerna.
– Om Kent Claesson får till ett bra lopp så vinner han SM. Han har en bra träningsbakgrund och gjorde 1.04 på halvmaran i mars. Sedan var han i mycket bra form i april men blev förkyld till Paris Marathon och kunde inte starta.
– Som näst bäste svensk rankar jag Alfred Shemweta. Hans tid i GöteborgsVarvet (1.08) indikerar att han är i form. För egen del så tror jag att det kan bli medalj om jag får till ett 100-procentigt lopp och Kent eller Alfred inte hittar den bästa dagsformen, fortsätter Anders.
En som Anders också menar har kapacitet för medalj är FK Studenternas Måns Höiom:
– Måns har kört mycket mängd och han kommer att finnas med där framme. Även Cédric Schwartzler har en väldigt bra grund och han kommer också att finnas med långt fram.

"Jag tror på Malin!"
Eftersom varken Lena Gavelin eller Marie Söderström-Lundberg är med så finns det ingen klar favorit på damsidan.
– Karin Schön har haft skadeproblem under våren och sprang till exempel inte GöteborgsVarvet för två veckor sedan. Hon är annars en av de mer rutinerade, menar Anders.
– En som jag tror på är Malin Ewerlöf-Krepp. Hon har tränat bra och efter vad jag hört så körde hon två pass om dagen på träningslägret i mars. Visserligen är hon debutant på sträckan men hon har visat att hon kan springa långt genom seger på Lidingöloppets tremil.
– En intressant debutant är också Mia Larsson vars halvmaratid i Göteborg, 1.16.45, indikerar att hon är i form.
Bland övriga som ställer upp märks också fjolårsmästarinnan Susanne Johansson från Hässelby SK. En som däremot inte springer är Annika Szalkai (tidigare Nyberger) som ännu inte blivit kvitt den lunginflammation hon drabbades av i våras.
Starten går klockan 14.00 på lördag och svaren på alla prognoser kommer någon gång mellan 16.15 och 16.45!

Mer om Stockholm Marathon 2005