Konceptet som gör populäraste löpargruppen

Träningen med TSM-runnning innehåller allt från långpass och löpteknik till spänst och styrka.

Träningsgrupperna i Sverige blir allt fler. Klubbar, kompisgäng och PT-entreprenörer sätter igång löpträning. Populäraste löpargruppen finns i Stockholm. Närmare tusen löpare tränar med TSM Running.
– Vi satsar på att utbilda våra ledare för en helhetssyn på löpning och hälsa men den sociala delen är också viktig för oss, säger Anders Szalkai, som skulle kunna kallas sportchef eller rektor för den träningsverksamheten som numera bedrivs i året runt.

Vi försöker hela tiden att bli bättre, därför är det viktigt att också kontinuerligt ge alla ledare en bra utbildning och kunskap om vad löpträning handlar om.

TSM Running har ett unikt koncept där deltagarna tränar tillsammans en eller två dagar i veckan och sedan själva efter ett eget valt träningsprogram med egen inloggning på dator, surfplatta och mobil.
Det började för sju år sedan med träning för ASICS Stockholm Marathon under namnet Team Stockholm Marathon. Numera tränar gruppen även för andra lopp och all verksamhet samlas under nya namnet TSM Running.

Söndagen 26 oktober är det traditionsenlig säsongstart för TSM Running. Runoff som det kallas är starten för 2015 års träningsverksamhet. Träning, presentation av ledare och upplägg och inspirationsföreläsning av Sveriges främste manlige långlöpare Mustafa Mohamed står på programmet.
– TSM är en löpargrupp som har funnits sedan 2008, vi började med gemensam träning för ASICS Stockholm Marathon men numera är träningen i stort året runt. Totalt har vi plats för runt tusen löpare, säger Anders Szalkai.

Maran är målet för många
ASICS Stockholm Marathon är målet för många av de som tränar med TSM Running. Under vintern/våren kommer det även att finnas en grupp i gruppen som har Women’s Health Halvmarathon som träningsmål.
Sommaren fortsätter med träning för Stockholm Halvmarathon och Tjejmilen.
– Det finns också många löpare som inte siktar på något lopp utan som är med för den grundläggande löpträningen.
För i TSM Running är det viktigt att ge relevanta träningsråd. Anders Szalkai har själv en gedigen utbildning och är utbildad idrottslärare på GIH. Han har dessutom gått olika fortbildningar och har en enorm erfarenhetsbank från sin långa karriär som elitaktiv.
År från år utvärderar Anders Szalkai tillsammans med andra ledare träningen och de träningsprogram som ligger till grund för träningsverksamheten.
– Vi försöker hela tiden att bli bättre, därför är det viktigt att också kontinuerligt ge alla ledare en bra utbildning och kunskap om vad löpträning handlar om.

Ledarna utbildas och fortbildas kontinuerligt. Höstens fortbildning ägnades åt styrketräning, röstträning, rörlighet, löpteknik och gruppövningar.
Tidigare utbildningar har bland handlat om:
• Fysiologi, anatomi och träningslära.
• Hjärt och lungräddning.
• Löpteknik tillsammans med Naprapatlabbet.
Till 2015 års träning har TSM Running ett 70-tal ledare.

Gemensamma träningar
De närmare tusen deltagarna väljer själva ambitionsnivå både på träningspassen och för träningsprogram, men hela gruppen träffas samtidigt!
– Vi träffas varje söndag på Stockholms stadion för att springa långpass tillsammans. Hur långt det är beror på ambitionsnivå. I slutet av januari lägger vi till gemensamma torsdagsträningar med bland annat löpteknik, snabbhet, intervallträning med mera. Först inomhus i Sätrahallen under sex veckor sedan är vi tillbaka vid stadion, säger Anders Szalkai,

Alla får ett eget träningsprogram

Mellan de gemensamma träningstillfällena får alla deltagarna tillgång till träningsprogram på sin egen nivå. Det är samma träningsprogram som alla löpare har tillgång till på trana.marathon.se.
När man tränar själv har man ändå tillgång till beskrivningar av varje enskilt träningspass.
Vet man inte hur ett träningsmoment ska genomföras så finns ett 40-tal videofilmer som visar hur övningen ska genomföras.

Andra möjligheter att träna i grupp
I Stockholm finns många träningsgrupper. Friskis&Svettis och SATS har numera löpning på schemat. Klubbar som FK Studenterna, IF Linnea och Hässelby SK har löpargrupper för de mer drivna löparna.
Runt om i Sverige finns det på i stort sett varje större ort en löpargrupp. Ibland mer social, ibland lite mer strukturerad som GöteborgsVarvets Löparkvällar. På löparkvällarna erbjuds en kostnadsfri, ledarledd löpträning på 30 platser runt om i Sverige.
Under vintern arrangeras GöteborgsVarvets Löparkvällar en gång i månaden. Från och med slutet av mars är det ett tillfälle per vecka på respektive ort.