Se sändningen från Premiärhalvan, lördag 20 april 10.30

Kolla hur vinden kyler innan löppasset

När vinterkylan biter till gäller det att förbereda sig för löppassen utomhus. Rätt utrustad går det utmärkt att springa även när temperaturen rör sig ner mot 20 minusgrader. Men kolla inte bara termometern. När det blåser så ökar kyleffekten. Nollgradigt och 10 sekundmeter i vind ger en kyleffekt på minus 7 grader.
Håll koll på temperaturen med vår kyleffekts-kalkylator nedan.

Fyll i temperatur och vind: (mellan-50 and 5°C)
(mellan 0 och 30 m/s)
Beräkning

En riktigt het sommardag kan det vara riktigt skönt med vindens svalkande fläktar. Men på vintern känns det genast mycket kallare så fort det blåser.

Genom att man kombinerar temperaturen med vindens hastighet kan vi räkna fram en så kallad effektiv temperatur som visar vindens kylande effekt på bar hud. Formeln som vi använt i kalkylatorn har vi tagit från SMHIs hemsida. Den är framtagen av den amerikanske forskaren Randall Oscevski och Maurice Bluestein från Kanada.

Det är särskilt vid låga temperaturer som höga vindhastigheter ger större avkylning än vad termometern visar.
En extra faktor för löpare att räkna med är den egna hastigheten.
En löpare som springer med en fart för 40 minuter på milen (4.00 per kilometer) har omräknat en fart på 4,167 meter per sekund.
Det ger alltså ytterligare 4 meter per sekund att lägga till vinden. Vid vindstilla blir det alltså ändå en kyleffekt.
Vid minus 10 grader blir den effektiva temperaturen minus 12 grader.

Blåser det en bris på 6 meter per sekund så blir kyleffekten vid samma temperatur för vår snabba 40 minuters löpare minus 20 grader.

Vindens kyleffekt tar i beräkning hur vindens hastighet påverkar vår uppfattning av lufttemperaturen. Våra kroppar värmer de omgivande luftmolekylerna genom att avdunsta värme från huden. Om det inte finns någon luft i rörelse, det vill säga vind, stannar det värmande lagret av varma luftmolekyler närmast kroppen och ger oss skydd från kallare luftmolekyler. Vinden däremot, sveper de sköna, varma luftmolekylerna från kroppen med sig. Ju fortare vinden blåser, desto snabbare förs värmen bort, och ju kallare känner du dig.
Däremot så är luften som du drar ner i lungorna inte kallare, så kyleffekten ger mer en fingervisning om hur man ska klä sig för löpturen.

Mer om Vinterträning