Minska stress och oro i kroppen med 3 enkla andningsövningar

Att fokusera lite extra på sin andning ger goda hälsoeffekter både fysiskt och mentalt. Här är tre enkla övningar som du kan göra när som helst under dagen för att att känna dig mindre stressad och orolig i kroppen.

Förbättrat blodflöde, bättre syresättning av blodet och minskade muskelspänningar i nacke och axlar är bara tre av alla hälsofördelar du får av att ta långa, djupa och medvetna andetag. I oroliga perioder kan de djupa andetagen även hjälpa dig att hitta ett lugn i kroppen och i sinnet som i sin tur ger dig mer energi under dagen och bättre sömn under natten. 

Försök att så ofta du kan andas in djupt ner i magen så att kroppen får in mer syre (näring till kroppens vävnader, nerver, körtlar och andra inre organ) och sedan gör av med mer koldioxid och andra slaggprodukter än vid dina normala andetag. Det finns också massor av fina andningstekniker som hjälper dig att rikta närvaron till andetaget. Här nedanför hittar du tre övningar att välja från. Sätt dig bekvämt på golvet eller på en stol. Slut ögonen eller behåll dem öppna med ett mjukt fokus på en punkt framför dig. 

 

1. Trestegsandning

Syfte: Hjälper mot spänningar och om du har svårt att sova.

Gör så här: Andas ut all luft för att sedan andas in luft i 1) ner i magen, 2) ut mot revbenen, 3) upp i nyckelbenen. Håll andetaget 1, 2, 3 och andas sedan ut 1) ur nyckelbenen, 2) ur revbenen och 3) ur magen. 

Gör 4 rundor.

 

2. Fyrkanten

Syfte: Ökar din koncentration och hjälper till att lugna ett stressat sinne.

Gör så här: Andas ut och töm lungorna. Andas in medan du sakta räknar till tre. Håll andan och räkna sakta till tre. Andas ut medan du sakta räknar till tre. Håll andan och räkna sakta till tre. 

Gör 10 rundor.

 

3. Pendeln

Syfte: Hjälper dig att fokusera och skapar lugn i kroppen.

Gör så här: Lägg händerna på knäna. Stäng händerna till mjuka knytnävar. Andas ut långsamt och töm lungorna. Öppna höger hand och andas in med höger hand öppen. Visualisera hur du andas in på höger sida, höger lunga. Håll andan och stäng båda händerna. Öppna vänster hand och töm ut andetaget på vänster sida. Håll vänster hand öppen och andas in genom vänster sida, håll andan, öppna höger hand och andas ut på höger sida. Det är en runda. 

Gör 6-10 rundor.

 

Text: Jenny Sunding

Läs mer: "Jag började andas på riktigt – och blev en bättre löpare"

Mer om Mental träning