Bra med moln på maratonhimlen

– 15 grader och risk för skurar, säger meterologen Emma Grönkvist på SMHI.
– Nästintill perfekt löparväder, kommenterar träningsexperten Anders Szalkai.
Efter samtal med jourhavande meterolog på torsdagskvällen kan man vara säker på att det inte blir något värmelopp i ASICS Stockholm Marathon på lördag

Påfrestningarna på kroppen och vätskeåtgången kommer inte vara lika hög som när loppet avgjorts i hög värme eftersom kroppen inte behöver jobba lika hårt för att hålla kroppstemperaturen på bra nivåer.

De senaste åren har tipsen till löparna inför Stockholm Marathon handlat mycket om hur man ska klara av värmen.
I år spår väderprognoserna att det inte kommer vara varmt på tävlingsdagen utan snarare lite småkyligt och då kan det vara läge för lite nya tips.

– För många av motionärerna är det nästintill perfekt maratontemperatur, menar Anders Szalkai. Påfrestningarna på kroppen och vätskeåtgången kommer inte vara lika hög som när loppet avgjorts i hög värme eftersom kroppen inte behöver jobba lika hårt för att hålla kroppstemperaturen på bra nivåer.
– Men för flera av löparna, framförallt kanske de som kommer vara ute mer än 4-5 timmar på loppet, kan vädret kännas lite kallt och en frusen kropp har svårt att prestera på max. Här kommer några tips på vägen för att klara hålla värmen och få till ett bra lopp.

Tips innan loppet
• Se till att ha bra överdragskläder som håller dig varm fram tills du lämnar in överdragskläderna och går in i startfållan.
• Leta fram något plagg för framförallt överkroppen som du ändå framöver tänkt lämna bort till klädinsamling eller kassera. Detta extraplagg kan du ha på dig ända fram till start och sedan slänga bort vid sidan av banan strax innan start eller direkt efter startskottet.
• Mer kläder kan lättare ge fler skavsår, så se till att smörja in känsliga ställen med mjukgörande salva innan start.

Under loppet
• Vet man med sig att man lätt fryser kan det vara läge att springa i en långärmad funktionströja, eller funktionsunderställ som man vet inte blir tung av svett eller av regn.
• Halvlånga tights som håller lår och rumpa varma kan vara bra om man ibland när det varit kallt känt att man har stumnat i låren.
• En mössa håller hela kroppen varm och det kan vara ett bra komplement i klädseln som man enkelt kan ta av när och om man känner att värmen är lagom i kroppen.
• Ett par tunna fingervantar håller även värmen för mer än fingrarna. En varm hand ger ofta en varm kropp och precis som med mössan är det enkelt att ta av sig under loppets gång. Vantarna behöver inte vara löparvantar utan ett par enkla tygvantar eller tunna bomullsträdgårdsvantar kan funka bra och dessa kan man också offra om det skulle bli för varmt. Ofta funkar kombinationen för den inte alltför frusne löparen kortärmat eller linne tillsammans med fingervantar.
• Inte glömma bort att dricka redan från första vätskestationen trots att man kanske inte direkt är törstig. Ta dricka på varje station, för även om du kanske inte svettas så jättemycket kommer du under marans gång att tappa mycket vätska. Vätskeförlust innebär försämrad prestationsförmåga och därmed onödigt tidstapp.

Efter loppet

• Se till att ha torra kläder som ligger och väntar efter målgång. Gärna kläder som enkelt går att få på en lite småstel maratonkropp! Kanske ryms det även en torr mössa i väskan eller påsen som väntar efter målgången.
• Sen gäller som alltid oavsett väder att njuta av prestationen men direkt, om det går, starta att fylla på med både vätska och ny energi!

Mer om ASICS Stockholm Marathon