Stockholm tjänar 152 miljoner kr på maratonturisterna

2011 genererade ASICS Stockholm Marathon 152 miljoner kronor i turistintäkter. Det visar en undersökning som USK (Utrednings- och statistikkontoret AB) gjorde på uppdrag av Stockholms Visitors Board. Undersökningen omfattar de 16 131 personer som ställde upp i fjolårets maratonlopp.

29 procent av dem kom från Stockholms län, resten (71 procent) var tillresta. 43 procent av deltagarna kom från utlandet, mer än hälften av dem från Finland.
De tillresta deltagarna stannade i snitt 3,5 dagar i Stockholm. 60 procent av dem bodde på hotell, 25 procent hos släkt och vänner samt 11 procent på vandrarhem. 68 procent av de tillresta åt på restaurang under besöket i Stockholm, 51 procent passade på att shoppa och 41 procent tog en sightseeing-tur.

I genomsnitt gjorde de tillresta löparna av med 7 404 kr under besöket i Stockholm. I den summan är inte kostnaden för resa till och från Stockholm inräknad. Totalt konsumerade de tillresta löparna för 85 miljoner kronor.

Undersökningen omfattar endast deltagarna i ASICS Stockholm Marathon. Andra undersökningar har har visat att löparna har sällskap av i snitt 0,9 personer vid besöket i Stockholm (släkt och vänner). Om vi antar att dessa har haft samma konsumtion i Stockholm som löparna, exklusive anmälningsavgiften till ASICS Stockholm Marathon, blir summan för löpare och deras medresenärer 152 milj kr.

I Sverige krävs det enligt SCB och Tillväxtverket i genomsnitt en omsättning på 1,5 miljoner kr för att skapa ett årsverke inom turistnäringen. Enligt denna schablon bidrar ASICS Stockholm Marathon till att skapa 101 årsverken inom turistnäringen.
USK mätte också turisteffekterna vid Tjejmilen och vid DN Stockholm Halvmarathon i fjol. Även vid dessa två lopp ger tillresta deltagare med släkt och vänner betydande inkomster till turistnäringen.

Mer om ASICS Stockholm Marathon