Fredrik Uhrbom fick äntligen ett guld

Fredrik Uhrbom. FOTO: DECA Text&Bild

De svenska manliga löparna blev inte alls ifrånsprungna av de på papperet så mycket starkare afrikanska fartfantomerna. David Nilsson, Daniel Woldu och Emil Lerdahl satte färg på loppet och Fredrik Uhrbom gick fräckt upp i täten efter 15 kilometer .
– Ehh…det för att min flickvän stod där, och att hon skulle se att jag ledde, säger Fredrik som inte hade några tankar om att fajtas om segern. Men SM-guldet ville han fajtas om.

De väl samlade svenskarna började köra hårt efter tre mil och tuffast var Fredrik som i motvinden på Söder Mälarstrand borrade på för att skaka av sig fjolårsvinnaren Daniel Woldu, Hammarby.
– Jag blev faktiskt sur när Daniel inte ville dra och började i sicksack uppför Västerbron för att skaka av mig honom.

Daniel Woldu sprang i mars på 2.18.30 i Barcelona Marathon men led svårt i vinden och kylan. Nu kunde Fredrik Uhrbom ganska kontrollerat ta hem sitt första SM-guld med tiden 2.26.36 .
– Eftersom jag tävlar för Spårvägen som är en av arrangörsklubbarna är ju maraton rätt stort. Så jag var ju tvungen att springa maraton här en gång.
Fredrik Uhrbom har en lång löparkarriär, många landslagsuppdrag, många SM-medaljer. Men maratonguldet är det första i seniorsammanhang.
– Jag lade ner elitsatsningen förra året och tänkte att jag skulle testa maraton i alla fall.
Men nu blir det inga fler maratonlopp.
– I sommar ska jag springa några 800 meterslopp, säger Fredrik Uhrbom med glimten i ögat.
Bakom Fredrik tog Emil Lerdahl, Hammarby silver och David Nilsson brons i SM,

I damklassen blev det också ett avgörande på slutet när Charlotte Karlsson, Hammarby, med helt jämn fart kom ifatt Jenny Jansson, IFK Umeå med en mil kvar.
– Jag sprang på fyraminuters fart (4 min/km) hela vägen helt enligt plan, men jag kan inte fatta att det räckte till SM-guld.
Men Charlotte, som vann Lidingöloppets 30 km i höstas, hade koll på att hon gick upp i SM-ledning när hon passerade Jenny Jansson på Norr Mälarstrand.
– Jag såg Jenny, men jag sade inget, jag bara sprang.
Charlotte Karlsson hade 2.48.37 i mål. Jenny Jansson tappade två minuter till mål men hade god marginal till Josefin Gerdevåg, KFUM Örebro som tog bronsmedaljen.

Mer om ASICS Stockholm Marathon