Se sändningen från Premiärhalvan, lördag 20 april 10.30

Kärleken väntar för alla tappra

Kärleken väntar. Någonstans. Och kanske när man som mest behöver den.
Som när man just har klarat av Västerbron i regn och motvind. Då kommer musiken och Kents klassiska hit hjälper till att tina upp löparna en stund, (se klippet här ovan).
Kanske en hjälp för de 14 686 löparna som genomförde loppet.
Men lördagen 2 juni 2012 var en vidrig dag att genomföre ett maratonlopp.

Det hade inte gått att hitta en vidrigare dag att genomföre ett maratonlopp än idag. Kvicksilvret var nere på tre grader strax efter start och kröp sen upp till fyra. Vinden låg på runt tio meter/sekund med kastbyar upp till 18 m/s. Lägg på ihällande regn på det och vi får 16 000 genomfrusna löpare.

– När vi sprang i vår klunga på Gärdet var det en som började asgarva, beskriver Andreas Bergstedt den absurda situationen. Han var ändå med och slogs om topplaceringar och var trettionde man i mål.
Många av topplöparna krampade mot slutet och de flesta skakade tänder på vägen mot de efterlängtade torra ombyteskläderna.

Det var ändå inte många som valda att stanna hemma. 15 968 startande är nästan lika många som fjolårets rekordsiffra. Överraskande få bröt i ruskvädret. 14 686 hjältar tog sig hela vägen i mål. Det innebär att 92 procent av de startande fullföljde, att jämföra med fjolårets 96 procent, i goda förhållanden. Siste man i mål var Karl-Axel Pettersson, SSIF, efter sex timmar, elva minuter och 46 sekunder. Det var hans 34:e raka mara. Karl-Axel har alltså inte missat ett enda lopp, sedan starten 1979.

– Det har inte varit likt någon annan dag, sammanfattar Christina Wahlstedt, ansvarig för sjukvården på ASICS Stockholm Marathon.
– Vi har fått ta hand om många kalla och nedkylda, ända ner till 30 graders kroppsvärme. Vi har tömt alla lager på filtar.

Mer om ASICS Stockholm Marathon