De jagar SM-medaljer tillsammans

Tre löpare som är sugna på SM-medaljer: David Nilsson, Lars Johansson och Fredrik Uhrbom. FOTO: DECA Text&Bild

På fredagen höll de ihop, David Nilsson, Lars Johansson och Fredrik Uhrbom.
Och det tänker de fortsätta att göra under lördagen. Åtminstone i tre mil tycker Fredrik Uhrbom och David Nilsson nickar medgivande. Men sedan ska det bli race om SM-medaljerna.

– Jag har sett att det kan komma att blåsa en hel del och då kan det vara bra att springa i en klunga, funderar fjolårets SM-tvåa, David Nilsson, Högby. Men han tror inte att det blir tillsammans med de östafrikanska favoriterna.
– Jag tror att de kan slå banrekordet.

Utmanaren Fredrik Uhrbom, Finnkampsmeriterad löpare från Spårvägen med bara två maratonlopp bakom sig, anser att skillnaden mellan kortare distanser och maraton är lika stor som mellan orientering och golf. Han har gärna sällskap av sina främsta konkurrenter.
– Det är tråkigt att springa ensam. Vi kan väl hålla ihop i åtminstone tre mil? Det finns många kilometer kvar att göra upp på.

Övriga favoriter är regerande mästaren Daniel Woldu, Hammarby och Lars Johansson, Enhörna, som har svarat för de snabbaste svenska tiderna på senare år fram till dess att Mustafa Mohamed gjorde 2.12 i våras. Musse hade hoppats att det skulle räcka till en OS-biljett och hade därför aldrig planerat in ASICS Stockholm Marathon, tätt in på OS-loppet.

Isabellan Andersson, som har vunnit de fyra senaste upplagorna av ASICS Stockholm Marathon är däremot uttagen till OS och tränar för det, i Kenya.
– Jag saknar verkligen att kunna ställa upp i ASICS Stockholm Marathon i år. Men jag har gjort valet på grund av OS, som kommer endast två månader efter. Fast nu när det bara är några dagar kvar svider det extra mycket att inte vara där på Stockholms gator nu på lördag och få känna den härliga stämningen! hälsar Isabellah från träningscampen på hög höjd i Eldoret.

Morgondagens lopp blir ett av de kyligare i ASICS Stockholm Marathons historia. Rekordet innehas, än så länge, av 1987 års lopp med sju plusgrader. Läs om det loppet, då Evy Palm besegrade självaste Grete Waitz: http://www.stockholmmarathon.se/start/content.cfm?Dep_ID=5&Sec_ID=41&Rac_ID=219&Lan_ID=1 .
Det går bevisligen att springa fort i blött väder, manliga banrekordet 2.11,37 är från 1983, då det duggregnade och var 15 grader, en typisk svensk sommardag! I årets startfält återfinns dessutom sju löpare med personliga rekord på 2:09-2.11.

Startlistor och direktresultat med möjlighet att välja sina favoriter och följa dem längs med banan med mellantider var femte kilometer finns på hemsidan
Resultattjänsten öppnas under lördagen.

Mer om ASICS Stockholm Marathon