Adolphson & Falk hyllar maraton i Stockholm med ny låt

Maratonlöpningen i Stockholm får en egen låt, “Run Run Run, the Streets of Stockholm”. Adolphson&Falk hyllar 100 år av maratonlöpning i Stockholm med att släppa en ny låt idag. Du hör den exklusivt i sin helhet här. Singeln kommer även att finnas till försäljning på Asics Stockholm Marathons mässa och i www.loparshopen.se.

Med den hausse löpningen upplever vore det väl skräp om det inte fanns en samlande låt om just löpning, något som får alla att vilja löpa ännu mer!

Adolphson&Falk är tillbaka på banan igen. Nu har de gjort en hit till alla som tar sig an den 42 195 meter långa utmaningen. Låten startar efter ett tips om Manhattan och fortsätter via Berlin med löpning på gatorna i Stockholm.
Marathon.se fick en pratstund med låtskrivarna Tomas Adolphson och Anders Falk.

Ni har ju inte så mycket gemensamt med Stockholm Marathon förutom att ni gav ut er första riktiga skiva 1978, Nattexpressen, samma år som idén till Stockholm Marathon föddes, att ni var med i melodifestivalen 1979 samma år som tidernas första Stockholm Marathon och att ni liksom ”Maran” besökts av Christer Fuglesang (han gästspelade i låten Tyngdlös).

Vad inspirerade er till att skriva en löparlåt?
- Med den hausse löpningen upplever vore det väl skräp om det inte fanns en samlande låt om just löpning, något som får alla att vilja löpa ännu mer! Och så är det väl precis som i löpning, det gäller att ta initiativ, säger Tomas lite kaxigt.

Vad vill ni säga om er låt?

- Det är en låt med takt och ton inspirerad av Dire Straits och Leonard Cohen, berättar Tomas.

Hur sätter man ihop en löparlåt?

- Tjaaa..., det gäller att få ihop en rad detaljer så att det känns bra..., tempo, den ska vara medryckande, texten ska säga löpare lite mer än vad kanske vanligt folk uppfattar, förklarar Tomas.

Har ni sprungit något maraton?

- Ingen av oss har prövat på den utmaningen, jag har mest hållit på med lagsporter, mest bandy, och började motionsspringa kanske för 10 år sedan. Vi är ju inte direkt purunga, så min första målsättning var att orka springa en timme i sträck och därefter att ta milen på en timme. Det är på den nivån, säger Tomas.

Vad är er främsta löparinsats?

- Jag försöker att springa milen på lika många minuter som jag är år gammal, konstaterar Tomas.
- Jag lyckades i mina bästa dar komma under 10 minuter i trekilometerspåret. Det var på den tiden som prestationen och tiden var viktig. Nu aktar jag mig för att titta på klockan och går på välmående i stället, säger den något mer löparmeriterade Anders.

Vilket är ert starkaste löparminne?

- Har nog inget med egen prestation att skryta med, men minns väl en del från TV, som har etsat sig fast. Mitt tidigaste var Dan Waerns OS-silver på 1500 meter från Rom 1960. Efter det är det lätt att minnas Gärderuds OS-guld på 3000 meter hinder i Montreal 1976, berättar Tomas.
- Tomas och jag träffades i lumpen på det numera välkända FRA. Vi sprang 3 kilometersspåret flera gånger i veckan och slogs om att vinna. Men ingen lyckades komma ikapp den ganska kortväxte, försynte och tystlåtne kamrat Carlsson vilket var en frustration för oss övriga. Flera år senare fick vi reda på att han blivit elitidrottsman i terränglöpning. Det var en lättnad att höra! Han var helt enkelt inte normal, flämtar Anders!

Adolphson&Falk – då i melodifestivalen och nu i löparkretsar

Adolphson&Falk är mest kända för hiten ”Blinkar blå” och den låt som senaste åren varit Sveriges mest spelade jullåt i svensk radio ”Mer jul”. Gruppen hade sin storhetstid på åttiotalet med sina pophits tillsammans med syntpionjären Greg FitzPatrick. På 00-talet spelade Adolphson&Falk som akustisk trio med två gitarrer och en kontrabas och släppte skivan Vidare 2006. Senaste åren har de utmanat idrottssverige först med en låt till Sirius Bandy och nu med låten ”Run Run Run, The Streets of Stockholm”.
Provspela låten, köp den på Marathon.se eller spring till Löplabbet
Du kan testa en bit av låten genom att klicka på länken här. Skivan finns att köpa exklusivt på www.loparshopen.se eller på Löplabbet.se. Pris 40 kronor.
Skivan finns även Löplabbets butik på Kungsgatan i Stockholm och kommer att finans till försäljning på Asics Stockholm Marathons mässa.

Mer om ASICS Stockholm Marathon