Konditionsträning för gravida

Simning kan vara en bra alternativ konditionsträning.

Det är viktigt att försöka behålla en bra kondition under graviditeten.
Du kan i princip fortsätta träna som vanligt, så länge du anpassar träningen efter de rådande förutsättningarna.

Både när det gäller styrketräning och konditionsträning så handlar det om att underhålla den styrka och uthållighet du redan har.
Vanligtvis så rekommenderas därför vid konditionsträning en intensitet på runt 140 slag i minuten eller 70 % av den maximala hjärtfrekvensen. Eftersom din vilopuls är förhöjd med cirka tio slag, att du lättare bildar mjölksyra och har en generellt lägre blodsockernivå ( barnet behöver ju näring ), så behöver du antagligen inte ta i lika hårt för att komma upp i puls och du kommer antagligen också känna dig tröttare än vanligt vid en lägre intensitet.

Spring - men lugnare
Löpning och hopp är inte farligt under graviditeten, det man ska tänka på är att inte köra för hårt på för hög puls samt att i och med att lederna är rörligare så finns det en större risk för att man stukar fotleder eller snedbelastar andra leder. I och med att magen växer så kommer också tyngdpunkten att förändras vilket leder till en sämre balans.
Undvik därför alltför kuperade områden och träning med snabba riktningsförändringar. Undvik också snabba lägesändringar eftersom det lätt kan leda till yrsel.

De sista tre månaderna av graviditeten ger magens tyngd en rejäl belastning på bäckenet när man hoppar eller springer - därför rekommenderas det att man då sysslar med något mindre stötaktigt , till exempel cykling ( dock inte mountainbike.. ) eller simning.
Ska du cykla så är det bästa att sitta ner på sadeln och undvika stående positioner då det ger en ojämn belastning på ditt bäcken.

De sista tre månaderna bör man trappa ner intensiteten och längden på passen , men detta brukar falla sig helt naturligt. Lätt styrketräning , promenader simning och olika typer av gravid yoga och vänta barn jympa är bra.