Löparens bästa vintergarderob

Se över din löparutrustning och gör dig redo att springa oavsett kyla, snö och is. Visst, på många platser i landet har vi fortfarande plusgrader. Men nu är vintern här och kallare väder, is och snö är att vänta. Och du bangar ju inte för en löprunda på grund av några minus ... eller hur! Tvärtom kan en skön runda med gnistrande snö vara helt fantastisk.

Svensk vinter kan bjuda på olika typer av väder. Du måste förhålla dig till vind, regn, snö, is och kyla. Nyckeln till en bra löpargarderob på vintern är att ha flera olika alternativ som du kan kombinera på olika sätt. Lager på lager-principen principen är bra. Och kanske det viktigaste – klä dig inte för varmt. Det är väldigt lätt att man klär på sig för mycket när termotern visar på minusgrader. Kroppen får då jobba onödigt hårt för att göra sig av med värmen som skapas -  och det kostar mycket i energi. En bra tumregel är därför att frysa lite precis när du ger dig iväg, då håller du dig lagom varm under resten av passet när du fått upp värmen lite.

När termometern visar runt 0

Ta på dig varmfodrade tights om du är frusen om rumpa och lår. Här är det olika vad man tycker – ibland ser vi löpare i korta tights när det är flera minusgrader … Använd också ett lager underkläder i merinoull eller fukttransporterande konstmaterial och en tunn vindjacka. Tunna handskar, tunn mössa och buff. Många tycker att det är obehagligt att bli för varma om huvudet när de springer – då kan buffen vara en bra idé istället för mössa. Dra upp den på huvudet om det blåser eller känns kyligt. Dra ner den runt halsen om du blir för varm om huvudet. Löparstrumpor i ull är skönt för fötterna.

Skor: Är det inte för isigt så kan du använda dina vanliga skor med sköna ullstrumpor i. Ta lite kortare, snabbare steg med så kort tid i marken som möjligt. Då hinner du parera om du skulle halka till. Men givetvis kan dubbar vara skönt med dubbar. Antingen köper du ett par skor anpassade för vinterlöpning – eller så köper du lösa dubbar och skruvar in i dina vanliga skor.

När termometern visar – 10

Förstärk med ytterligare en tröja och eventuellt ett tjockare underställ. Använd underställsbyxor under tightsen eller kortare mamelucker – skönt att hålla rumpa och lår varma. Och mamelucker finns bland annat i skön merinoull. Är det riktigt kallt kan tunn men varm väst vara bra. Då har du fortfarande full rörlighet i armarna – det är ju inte skönt att springa och känna sig bylsigt påklädd och orörlig.  Och glöm inte bort att du ska frysa lite innan du börjar springa.

Skor: Är det så här kallt kan det vara skönt med vinterlöparskor. Vanliga skor har ofta ventilerande mesh på ovandelen vilken såklart kan bli riktigt kyligt kalla vinterdagar. Goretex eller liknande kan vara skönt.

 

Tips på kläder och prylar att uppdatera din vintergarderob med

UNDERTRÖJA
Närmast huden bör du ha på dig kläder som transporterar bort svetten från kroppen och håller dig torr. Antingen en tight underställströja eller en funktionströja. Favoriten hos många vinterlöpare är en tunn tröja i merinoull.  

TRÖJA
Vid starkare kyla räcker inte en tunn undertröja. Då behöver du ett mellanlager som isolerar och håller dig varm. Tröjan ska dock ändå vara tillverkad av ett svettransporterande material. Undvik bomull. Ju kallare väder, desto tjockare mellanlager.

JACKA
Det yttersta klädlagrets viktigaste uppgift är att skydda mot vind och väder. En lätt och luftig löparjacka är ett bra val. Kanske kan du använda din vanliga jacka. Eller så skaffar du en lite kraftigare. Viktigt att den andas någorlunda så att du inte blir för blöt och svettig – då kan du också börja frysa.

TIGHTS
Benen är som regel bara täckta av ett klädlager på vintern, och därför är det bäst att använda lite tjockare vintertights. Är det riktigt kyligt – använd underställsbyxor. Det finns också fodrade löparbyxor som inte är supertighta – de kan vara sköna att ha om du springer ett lugnt långpass.

MAMELUCKER
Är du riktigt frusen använder du ett par mamelucker under dina vintertights. Alternativt så förstärker du dina vanliga tights med ett korta tights under.

STRUMPOR
Ullstrumpor med långa skaft är så skönt. De värmer både fötter och fotleder och gör att det inte blir någon glipa emellan. Ta bara på dig ett par strumpor eftersom flera lager i skon lätt kan ge skavsår. 

VRISTVÄRMARE
80-talets benvärmare är inte så tokiga – men kanske lite klumpiga att ha när du springer. Ta istället ett par gamla sköna ullstrumpor som gått sönder på tårna. Klipp bort foten och sätt på dig över dina vanliga strumpor. Riktigt skönt och snällt mot sköra hälsenor.

MÖSSA OCH HANDSKAR
En stor del av din värmeförlust sker via händer och huvud, så ta på dig lätta och åtsittande handskar och en tunn mössa. Är det riktigt kallt och snöigt så kan ett par tjockare handskar värma skönt. Skaffa ev. också en tunn halsduk. 

SKOR
Kör med dina vanliga löpskor med en varmare ullstrumpa om det inte är så kallt. Vid starkare kyla kan det vara bra med speciella vinterskor som inte har så ventilerad ovandel. Använd skor med dubbar eller köp lösa dubbar och skruva fast på dina gamla löparskor.

PANNLAMPA
En pannlampa är helt fantastisk när du springer i mörker. Inte bara för att du själv ska se bättre och minskar risk att snubbla över något. Du syns också.

REFLEXER
Numera finns många löparkläder med reflexdetaljer. Vissa löparjackor är till och med tillverkade helt i reflex. Annars är en reflexväst eller ett reflexband med diodlampor bra livförsäkring som gör att du syns bra i trafiken. 

 

Av Kristina A Lager

 

Mer om Vinterträning