Löparnas akilleshäl

Det börjar bli dags att bilda en ny klubb för svenska maratonlöpare. En klubb för dem som knappt kommer upp ur sängen på morgnarna, men som idogt tränar på. När värken blir för svår väljer de vattenlöpning och cykel.
Dags att bilda Klubb Hälsena! Ständiga medlemmar Bjarne Thysell och Magnus Bergman.

Galghumorn är räddningen för de svenska maratonlöparna som länge har laddat för Stockholm Marathon på lördag. En tid under 2.14 och OS-biljett har varit målet för både Thysell och Bergman.
- Vi brukar skämta om hur ont det gör och hur stel man är. "Det är inte säkert att man skulle komma upp ur sängen om det började brinna," säger Magnus Bergman som av och till under sin karriär haft hälseneproblem.
I fredags fick han en inflammationshämmande cortisonspruta i ena hälsenan. En sista chans för att bli bra till Stockholm Marathon.
- Det är en avvägning när man ska ta en spruta och inte, menar Magnus Bergman. Efter alla problem som jag har haft vet jag hur effekten blir. Det är ett noggrant övervägande innan man sätter in en cortinsonbehandling. Förre landslagsläkaren Staffan Bark tyckte att jag ändå skulle pröva en spruta.
Efter år av hälseneproblem och två operationer har ändå Magnus Bergman varit ordentligt igång under våren. Enhörnalöparen som sprungit Lidingöloppet snabbare än någon annan svensk (tvåa 1992 på 1.37.24) satsar nu på maratondistansen.
- Det började kännas lite under SM i terräng i slutet av april. Sedan fick jag känning ganska långt ner i hälsenan under Göteborgsvarvet. Dumt nog klev jag inte av utan fullföljde (åtta på 1.06.09). Sedan dess har jag haft för ont för att springa och har istället cyklat och sprungit i vatten, berättar Magnus.
Räkna alltså inte med Magnus Bergman på lördag.
- I höstas skulle jag springa Frankfurt men blev förkyld. Nästa mäl var Sevilla I vintras, men då fick jag en överbelastningsskada. Och så nu det här...
Magnus Bergman är en av de svenskar som har kapacitet att nå OS-kvalgränsen 2.14, men Sydney är bara att slå ur hågen.
En annan av dem som satsat på Sydney är Bjarne Thysell. Bjarne var snabbaste svenska maratonlöpare 1998 (2.14.42) men har haft hälseneproblem sedan dess. Bjarne har trots operation haft fortsatta problem med hälsenorna. Stundtals har de varit så besvärande att han inte ens kunna ha på sig skor med bakkappa.
Bjarne har ändå tränat på med alternativ träning. Först i söndags bestämde han sig för att det inte blir någon satsning på Stockholm Marathon.
Alfred Shemweta coh Anders Szalkai är istället favoriter till SM-guldet, men en trogen medlem av Klubb Hälsena kan utmana.
Peter Koskenkorva, den stora talangen som vann långa banan på terräng-SM, har visserligen haft lite känning den senaste tiden men har under det senaste året långsamt trappat upp efter att ha opererat hälsenorna och är nu fullt förberedd för sitt första riktiga maratonlopp.
- Hälsenan är elitlöparens svaga punkt, förklarar Magnus Bergman. Det är lika för alla länder. I vintras sprang jag Europacupen i terränglöpning för klubblag och den portugis som vann hade ett ordentligt bandage på ena vaden och kunde knappt gå på banketten efteråt
- Bredden på eliten i Sverige är inte så stor och det blir särskilt tydligt när vi råkar bli skadade samtidigt, avslutar Magnus Bergman.

Mer om Stockholm Marathon 2000