2000-talets bästa SM-startfält i ASICS Stockholm Marathon

När startskottet för ASICS Stockholm Marathon fyras av kl 12 på lördag så innehåller det ett av de bästa SM-startfälten på många år. Eskilstunas Adhanom Abraha klarade VM-kvalgränsen för en månad sedan då han noterade 2.14.44 och får gälla som favorit medan Hälles Mustafa Mohamed är en av tiotalet löpare som ser ut att göra upp om silver och brons. På damsidan är Spårvägens regerande mästarinna Mikaela Larsson och Huddinges Hanna Lindholm favoriter.

Eritrea-födde Adhanom Abraha tävlandes för Eskilstuna Friidrott har fyllt 42 år men är bättre än någonsin. I Hamburg Marathon för en månad sedan satte han personligt rekord med 2.14.44 och underskred därmed VM-kvalgränsen till Doha med en dryg minut. Detta efter att ha öppnat första halvan på snabba 1.03.30.
Återhämtningen har gått bra och i lördags vann han Å-loppet hemma i Eskilstuna där han avverkade de 10,5 kilometerna på 30.40. Det är värt kring eller under 29 minuter på milen.

Adhanom har startat i Stockholm Marathon en gång tidigare och det var 2015 då han länge var bäste svensk men bröt efter 25 km.
– Nu kommer jag inte gå med täten utan satsa på SM-guldet. Det är i höst som jag vill vara som bäst på VM i Doha, säger Adhanom.


Hur bra är Musses form?
Mustafa Mohamed fyllde 40 i vintras och var då i sin bästa form på kanske fem år. Han noterade bland annat 1.03.02 i Barcelona halvmaraton som bara är 22 sekunder från hans sju år gamla personliga rekord. Återkommande sjukdomar och förkylningar under april och maj har dock försämrat formen och det blev ingen start i Göteborgsvarvet för två veckor sedan.

Tre gånger har Mustafa vunnit SM-titeln över 42,2 km och senast var i fjol då han i den 27-gradiga värmen med 2.27.39 var nära fem minuter före tvåan. Att upprepa segern i år blir inte lätt utan det kan bli en fight för att överhuvud taget fixa medalj.

Annars är SM-guld ett stort mål för Mustafa. Han har 25 SM-titlar på nio olika distanser varav tre i maraton. Tar han en till blir han historisk eftersom han just nu delar förstaplatsen med fyrfaldige OS-guldmedaljören i spjut, Eric Lemming, som också har 25.

Riktigt bra toppbredd
SM-startfältet är toppbreddmässigt ett av de bästa på hela 2000-talet där 23 man har personligt rekord under 2.30.
– Det mest intressanta är att nio av dem har gjort under 2.25 de senaste 1,5 åren så det kan bli en spännande kamp om silver och brons, säger Lorenzo Nesi som är presschef för ASICS Stockholm Marathon.

Bland dem finns Hässelbys Martin Öhman som satte pers med 2.21 i Sevilla för 15 månader sedan och som nu är i bra form samt Strömstads Daniel Berggren som noterade 2.22 i Hamburg för ett år sedan. Tre man som satt personliga rekord denna vinter/vår är Vegan Runners Klas Johansson (2.22), Romas Fred Grönwall (2.24) och Örebro AIK:s Erik Anfält (2.24) som överraskande tog SM-brons i fjol. Fjolårets SM-tvåa Nuray Yassin har nyligen kommit hem från ett långt träningsläger i Etiopien och lär också bli att räkna med.

Sannolikt kommer även Huddinge-löparna John Kingstedt, som dock har pollenproblem, och Ebba Tulu Chala till start och de har också kapacitet för tider under 2.25.
På startlinjen kommer även Högbys David Nilsson att stå som i Hamburg i slutet av april satte personbästa med 2.13.29. Men han kommer enbart att agera farthållare för täten de första 15 km.

Mikaela Larsson vs Hanna Lindholm
I fjol vann Spårvägens Mikaela Larsson ASICS Stockholm Marathon med över 3,5 minuter på 2.40.27 i värmen. Nu är hon minst en klass bättre efter att ha satt personbästa med 2.31.40 i London för en månad sedan. I Hamburg samma dag noterade Huddinges Hanna Lindholm 2.29.35 vilket gör henne till tvåa genom tiderna i Sverige bakom Isabellah Andersson (Mikaela är sjua på listan).

De två är guldfavoriter medan hetaste bronstipset borde vara Runacademys Johanna Bäcklund som satte personbästa med 2.35.11 i för fyra veckor sedan. Övriga som gjort under 2.40 det senaste två åren är EM-löparen Malin Starfelt, Runacademy, och Lisa Ring, IK Nocout.se.
– De senaste 15 åren har det ju i stort sett alltid räckt med att göra 2.45 för att ta SM-brons men denna gång tror jag det krävs en bättre tid, säger Christian Mundt som är tränare för bl a Johanna Bäcklund och Martin Öhman.
    
Vilka är segerfavoriter?
I fjol vann Mikaela Larsson ASICS Stockholm Marathon men det blir inte lätt att upprepa totalsegern. Favoriter är Etiopiens Aberash Fayesa (pers 2.27.04 från 2017) och Kenyas Emily Samoei (pers 2.26.52 från 2012 men 1.10.39 på halvmaraton i år). Med är också Norges Marthe Katrine Myhre som siktar på den norska VM-kvalgränsen 2.33.
På herrsidan finns tio östafrikaner med personliga rekord i intervallet 2.06-2.13. Av dem har 24-årige Nigussie Sahlesilassie satt personligt rekord i år med 2.10.46.

Jonas Hedman

Mer om ASICS Stockholm Marathon 2019