2017 års SM-vinnare är redo för ASICS Stockholm Marathon
En enda gång tidigare har han sprungit ASICS Stockholm Marathon och det var för två år sedan. Då kom han ikapp 23-faldige SM-vinnaren Mustafa Mohamed femhundra meter från mål, passerade och sprang hem sitt livs första och hittills enda SM-guld inför hemmapubliken på Stockholms Stadion. Efter ett skadedrabbat 2018 siktar Hässelbys Martin Öhman, 38, på lördag på en ny topprestation.
2017 års kamp om SM-titeln i maraton tillhör de mest spännande där avgörandet skedde strax utanför Stadion och det var en Stockholm Marathon-debutant som sprang hem guldet. Det var när Martin Öhman sprang ut på Strandvägen efter 27 km han hörde att han låg två minuter efter Musse.
– Sedan plockade jag snabbt placeringar och när jag passerat Västerbron och kommit in på Norrmälarstrand såg jag honom för första gången. Då var jag kanske en halvminut efter. Vid 40 km förstod jag att SM-medaljen var klar och då var det bara att ge allt, säger Martin.
– När jag kom upp till Stadion var Musse helt nära och på den korta biten man springer på Vallhallavägen innan man viker in på Sofiavägen förstod jag att han var riktigt trött. Men man tänker inte riktigt klart när man sprungit 40 km och jag var inte säker på att han skulle släppa, men det gjorde han, säger Martin som vann med 24 sekunder på personliga rekordet 2.24.11.
Osymetri spolierade hela 2018
Nio månader senare – i Sevilla i februari 2018 – sänkte Martin sitt pers till 2.21.31 vilket gav andraplatsen i fjolårets svenska maratonstatistik.
– Men när jag sedan skulle dra igång träningen fick jag problem med obalans i kroppen. Jag sprang osymetriskt och hade ont i en magmuskel och fick ljumskproblem. Under hösten sprang jag en gång per dag, runt tio mil i veckan, och gjorde bara en tävling. Det var terräng-SM på Öland där jag ställde upp för klubblaget men det gick inte bra.
Terräng-SM blev också startsignalen för att försöka åtgärda obalansen i kroppen, naprapaten Björn Sverre kontaktades och Martin fick ett 30-minutersprogram med styrkeövningar som han genomförde dagligen i två månader.
– Det gav effekt, problemen försvann och sedan årsskiftet har jag kunnat träna efter coach Christian Mundts program. Det har gått bra hela vintern och våren och förutom en sjukvecka i vintras har jag stadigt legat på 20 mil i veckan. Så mycket har jag aldrig tränat tidigare.
Tävlar sällan
Martin har tävlat sedan han var åtta år, framför allt på medeldistans, men tävlandet är han numera egentligen inte så intresserad av annat än i de lopp han sätter upp som mål.
– Jag trivs med att träna hårt och mycket och behöver inte tävlingar för att stämma av formen. De känns faktiskt mest som ett störande moment. Jag tränar en hel del själv och då pressar man sig inte lika hårt som när man har sällskap, och det tror jag är bra för annars skulle jag nog inte orka springa 20 mil i veckan.
Under våren har han kört några tuffa långpass vilket man kan läsa om på Strava. Ett av dem var i början av mars på sammanlagt 44 km varav 30 i 3.50-fart plus 10x1000 m med 3.24 i snitt och 400 meter joggvila mellan varje.
– Intervallpassen är ganska många och långa. Det kan handla om till exempel 22 km där varannan kilometer går på 3.10 och varannan på 3.40. Eller 28 km där jag kör 4x4 km + 3+2+1 km där allt går i tävlingsfart på maraton och ”vilan” mellan varje är 1 km i 3.40-fart. I mitt perslopp snittade jag 3.21 per km men under våren har träningen varit inriktad på sub-2.20 vilket innebar 3.19-fart. Men det blir nog svårt att göra det i Stockholm som är en ganska tuff bana.
Bygger löparcommunity
Martin bor på Kungsholmen och jobbar halvtid som systemutvecklare på ett företag i Gamla stan.
– Sedan nyår har jag gått ner på halvtid men lägger också mycket tid på ett eget projekt. Jag bygger en community som finns på runtrack.run där man kan hitta ställen att träna på oavsett var i världen man är. Är man i Prag och vill springa backe på asfalt eller i Madrid och vill köra banlöpning så ska man snabbt hitta rätt.
Martin har bara sprungit Stockholm Marathon en gång tidigare och det var på banan som gällde fram till 2017. Men eftersom han bor i stan så har han sprungit alla delar på den nya sträckningen som han är väl bekant med.
– Jag tror att banan passar mig bra. Skönt att slippa Gärdet som var tufft eftersom det nästan helt saknades publik där.
Målet på lördag är tydligt.
– Jag siktar på SM-medalj. Mustafa Mohamed och Adhanom Abraha är de som har största kapacitet men det finns många med personliga rekord under 2.30 så det kan bli ett spännande lopp. För min del gäller det att hålla koll på kilometertiderna i början och inte rusa när adrenalinet kommer, sedan hoppas jag på en stark andra halva.
– Om jag får önska väder så blir det tio grader, moln och vindstilla.
De sista förberedelserna
Sista hårda passet körde Martin tio dagar före Stockholm Marathon – 25 km i en fart tio sekunder långsammare per kilometer än planerad maratonfart.
– I måndags sprang jag 3x3 km i tävlingsfart och under tisdagen två milpass. Det blir ingen hel vilodag men mest distans de sista dagarna men med fartinslag.
– Jag dricker mycket dagen före loppet och äter en ordentlig middag precis innan jag går och lägger mig. Frukost äter jag fyra timmar före start, vid åtta, och då blir det vitt bröd och sylt, inga fibrer. Uppvärmningen består av 2-3 kilometers jogg och så några stegringslopp i tävlingsskorna för att hitta rätt fart.
Det har gått 29 år sedan Martin Öhman debuterade i Stockholm Mini Marathon som avgörs dagen efter ASICS Stockholm Marathon. Ungdomsloppet sprang han sju gånger med en tredjeplats som bäst i 13-årsklassen 1994. Då handlade det om 3,3 km. På lördag ger han sig för andra gången i kast med fulla maratondistansen på Stockholms gator och då hägrar en ny SM-medalj.
Jonas Hedman