Tredje raka SM-titeln för Mikaela

Seger 2017 på 2.42, seger 2018 på 2.40 och seger 2019 på 2.36.32. Det går bara fortare och fortare för Spårvägens Mikaela Larsson som slutade trea i ASICS Stockholm Marathon och vann SM-titeln med hela 2,5 minuter.

– Jag blev lite förvånad att det gick så långsamt i början, det gjorde att vi länge var en stor klunga vilket var kul, säger Mikaela som för bara en månad satte personbästa med 2.31.40 och efter det haft en träningsmånad som gått upp och ner.

– Verkligen roligt att vinna tredje raka SM-titeln inför den här publiken! Det var så många som ropade mitt namn längs banan och det inspirerar verkligen.

Milen passerades på 36.45 med Mikaela, IK NocOut:s Lisa Ring, Huddinges Hanna Lindholm och Runacademys Johanna Bäcklund i tätklungan medan Malin Starfelt släppt en halvminut.
Halvvägs visade klockan 1.17.10 med Mikaela steget för Hanna och med Johanna och Lisa 14 sekunder efter.

Gled ifrån efter 25 km
Strax före Slussen, vid 25 km, började Mikaela glida ifrån Hanna och avståndet växte sedan kontinuerligt.
– Kroppen kändes bra med tanke på att det bara är en månad sedan jag senast sprang maraton, men de senaste veckorna har träningen gått ganska dåligt så jag var orolig för hur det skulle kännas efter 30 km, säger Mikaela.
– Jag försökte slappna av, ligga med i klungan bakom killar så mycket som möjligt eftersom vinden kändes.

Mikaela var klart starkast på andra halvan och vann på 2:36:32 – hennes tredje bästa tid. Bakom henne övertog Johanna Bäcklund silverplatsen.

– Jag såg att Hanna började tappa på Hornsgatan efter 26 km och efter 30 gick jag förbi, säger Johanna som nådde målet på Stadion på 2.39.08.
Hanna tappade på slutet och var halvannan minut efter på 2.41.31 och hade lika stor marginal till fjärdeplatsen.

”Jag vågade aldrig vända mig om”

Det var förstås en riktigt glad Mikaela som tog tredje raka SM-titeln.

– Det är kul att det går så bra här i Stockholm! Det kanske är för att jag har så bra stöd av vänner och bekanta, många känner igen mig, jag fick ju ganska mycket TV-tid i fjol när jag vann hela loppet, säger hon och skrattar.
– Men jag vände mig aldrig om och var inte säker på segern förrän alldeles på slutet. Vid 40 km tyckte jag att någon ropade ”heja tjejer” och då tänkte jag ”nej, vem kan det vara som kommit ikapp”, men det var som tur var ingen bakom. 
– Egentligen var det först efter 41 km som jag var säker på guldet, då såg jag min tränare Kent Claesson och frågade om jag hade någon bakom och fick svaret nej!

”Så härligt när de ropar ens namn”

Johanna Bäcklund gjorde nu sin tredje mara under 2.40 på ett halvår och satte med 2.39.08 nästpers.
– Jag är jättenöjd! Det var optimala förhållanden, superbra hela vägen och publiken var fantastisk. Det är så härligt när man hör sitt namn, folk ropar överallt, säger Johanna.
– Jag följde min plan hela vägen vilket var 3.40-fart vilket kändes bekvämt i början. Efter att jag passerat Hanna var det bara att kötta allt.

En tyngre dag hade Hanna som satte pers med 2.29.34 för en månad sedan och för två veckor sedan tog SM-silver i Göteborgsvarvet.
– Det var hårt idag. Jag kände på mig att jag skulle få problem med benen och fick ont i höftböjarna redan innan 20 km. Det strålade ner i benen och jag hade bryttankar andra halvan, säger Hanna.
– Men jag hörde att jag hade marginal bakåt till Lisa Ring så jag körde för bronset. Men det var jättekul att springa i en så stor klunga med täten i loppet så länge.

Pers för Carolina och Ellen
Lisa Ring slutade fyra på 2.43.03 med Roslagens Carolina Wikström bara två sekunder efter på 2.43.05 – personbästa med tre minuter sedan hon sprungit tillsammans med Högbys Ellen Persson i stort sett hela loppet. Även hon satte personbästa, 2.43.57.

– Jag debuterade på maraton här i fjol då jag gjorde 2.45 och det var lite lättare då eftersom jag inte hade några förväntningar. I år har jag haft skadeproblem så det här var första tävlingen, säger Ellen.
– Men jag kan inte vara annat än nöjd med loppet. Jag och Carolina hjälptes åt men hon var starkare på sista milen. Publiken var helt underbar, den hörs hela tiden och många ropade Ellen fast jag inte har en aning om vilka det är. Helt underbart!

Slog sex år gammalt pers
På 2.55.36 kom 2012 års SM-vinnare Charlotte Karlsson in i sällskap med sin syster Elisabet.
– Vi bestämde oss för att göra sällskap och det har fungerat klockrent. Vi siktade på tre timmar och halvvägs låg vi två minuter under och höll sedan tempot hela vägen in, säger Charlotte som gladdes åt syrrans pers.
– Jag gjorde 3.07 för sex år sedan så det här var bra. Nu ska det inte dröja sex år till jag springer maraton nästa gång, säger Elisabet.

Totalt tog sig 17 svenskor under tre timmar.

Jonas Hedman

SM Maraton Stockholm 1/6 2019
Kvinnor
1) Mikaela Larsson, Spårvägens FK, 2:36:32
2) Johanna Bäcklund, Runacademy IF, 2:39:08
3) Hanna Lindholm, Huddinge AIS, 2:41:31
4) Lisa Ring, IK NocOut.se, 2:43:03
5) Carolina Wikström, LK Roslagen, 2:43:05
6) Ellen Persson, Högby IF, 2:43:57
7) Josefin Gerdevåg, KFUM Örebro, 2:46:59
8) Malin Starfelt, Runacademy IF, 2:47:38

Hela resultatlistan

Mer om ASICS Stockholm Marathon 2019