Tar Musse 26:e SM-guldet på lördag?

Mustafa Mohamed och senaste svenske herrvinnaren Anders Szalkai, är laddade

Tre gånger har Hälles Mustafa Mohamed vunnit SM-titeln i ASICS Stockholm Marathon. Senast i fjol då han i 27 graders värme var nästan fem minuter före tvåan. Guld är målet även i år och lyckas han blir han ensam i SM-historien med 26 individuella guld. Men han räknar med tufft motstånd av Eskilstunas Adhanom Abraha.

I vintras var Musse i sin bästa form på sju år då han noterade 1:03:02 i Barcelona Halvmarathon. Men i april och maj stördes han av sjukdom och är osäker på formen inför starten på lördag.

– Målet är att försöka ta en SM-medalj och förhoppningsvis guld. Men jag har åkt på flera förkylningar den senaste månaden som satte sig på bihålorna och ledde till bihåleinflammation. När jag körde igång igen fick jag ont i vaderna så det har varit lite strul, säger Musse.
– Sista månaden har jag bara kunnat träna hälften så mycket som normalt och inga långpass. Men från september till april hade jag å andra sidan min bästa sammanhängande träningsperiod sedan 2012 så vi får se hur långt det räcker.

Femte starten i ASICS Stockholm Marathon
Adhanom Abraha är SM-favorit men där bakom är det öppet med ovanligt många svenskar som gjort under 2:25, noga räknat nio stycken.
– Jag kommer att följa svenskarna som slåss om SM-medaljerna och inte bry mig om täten i loppet. Jag vill börja lugnt och lyssna av kroppen, om Adhanom Abraha drar iväg så kommer jag inte följa med.

Årets start blir Musses femte i ASICS Stockholm Marathon. Debut 2013 med SM-guld på 2:20:08 och fjärdeplats totalt vilket är hans bästa placering i loppet. Nu gör han sin fjärde raka start och har SM-raden 1-2-1.
I fjol var det 27 grader varmt och Musse hanterade värmen bäst av de manliga svenskarna.

– Men de 16-17 grader prognoserna nu talar om passar mig mycket bättre. Men jag slipper gärna regnet.
Förutom Adhanom Abraha tillhör Hässelbys Martin Öhman medaljkandidaterna. I 2017 års Stockholm Marathon kom han ikapp den då SM-ledande Musse just utanför Stadion och bärgade sitt första SM-guld. Så Hälle-löparen har revansch att utkräva.

Jonas Hedman

Mer om ASICS Stockholm Marathon 2019