Tar Hanna Lindholm första SM-guldet i maraton?

Hanna Lindholm satsar på att ta guldet från regerande mästarinnan Mikaela Larsson

Det har gått tio år sedan Huddinges Hanna Lindholm, 39, första gången testade att springa 42.2 km vilket slutade med 4:10:59 och 706:e plats i Stockholm Marathon. För en månad sedan noterade hon 2:29:34 i Hamburg och gick upp som tvåa genom tiderna i Sverige och på lördag siktar hon på första SM-guldet på distansen.

Våren har varit en minst sagt tuff tävlingsperiod för Hanna som bara två veckor efter urladdningen i Hamburg Marathon vann Kungsholmen Runt på 10 km och ytterligare en vecka senare tog SM-silver i Göteborgsvarvet på 1:14:20.

Att återhämta sig och göra sig redo för ännu en mara är inte lätt och frågan man ställer sig är hur känns formen?
– Just nu känns den inte alls, säger Hanna och skrattar. Återhämtningen efter Hamburg gick bra men backarna och broarna i Göteborgsvarvet slet. När det är flackt brukar jag aldrig få problem efteråt men nu var det annorlunda och jag har knappt kunnat träna de två senaste veckorna.

– Jag har bara kört ett långpass och ett formtoppningspass de två senaste veckorna och i övrigt vilat.

Från motionär till elitlöpare
Fyra gånger har hon sprungit Stockholm Marathon – två gånger som motionär på 4:10 respektive 4:16 och vid två tillfällen som elitlöpare, SM-brons 2016 på 2:49:01 och femteplats 2017 på 2:46:26. I årets lopp lär det gå betydligt fortare även om förberedelserna inte varit optimala
.
– Jag tävlar alltid mycket och är van att tävla även när jag inte är i form, så jag tycker att det ska bli kul på lördag.
– Men jag kommer inte att rusa med de afrikanska löparna i täten utan göra mitt eget lopp. Känna efter hur det känns och utifrån det följa någon av de planer som jag och min tränare Per Synnerman lagt upp.

På papperet ser det tuffaste motståndet ut att komma från regerande mästarinnan Mikaela Larsson (2.31.40 i London för en månad sedan) och Runacademys Johanna Bäcklund som satte personligt rekord med 2:35:06 i Hamburg för fyra veckor sedan.

Starten för ASICS Stockholm Marathon sker traditionsenligt på Lidingövägen utan för Stockholms Stadion klockan 12 och någonstans kl 14.35-14.40 har vi svaret på vem som är 2019 års SM-vinnare i maraton!

Jonas Hedman

Mer om ASICS Stockholm Marathon 2019