250 meter passar Vanessa

- Ge mig lite tartan, vädjade Vanessa De Luca sedan hon kämpat sig igenom Dunder Dygnets första tävlingsdag. 17 km på Leden och Midnattssolens 9 km uppe på Dundret är inte sträckor som direkt passar en rutinerad 800-meterslöpare.
Därför trivdes Vanessa när det var dags för etapp 4, Gatan. En sprintsträcka på 250 meter lämpar sig bättre för en medeldistanslöpare
än ett långdistanslopp över 17 km.

- Nu känner jag mig som hemma. Det är så här det ska vara när man tävlar, förklarar Vanessa sedan hon vunnit Dunder Dygnets fjärde etapp.
Även för en rutinerad banlöpare som Vanessa De Luca, med 2.11 som personbästa på 800 meter, bjöd dock Gatan på en utmaning. Banan har två 90-graderskurvor, en efter 100 meter och en efter 150 meter.
- Det gäller att komma fört in i första kurvan, för sedan var det svårt att springa om, berättar Vanessa, som kommer från Malmö, men som nu studerar i Stockholm.
Vanessa fullföljde sin taktik perfekt. Hård satsning från start för att få ledningen och sedan en klar seger.
En stund senare sprang Vanessas sambo Tobias Martinsson, också han meriterad 800-meterslöpare, hem segern i herrklassen.
- Kurvorna var besvärliga. Jag försökte träna in tekniken att klara de tvära kurvorna under uppvärmningen, berättar Tobias, som ligger bland de främsta i herrklassen trots att han sällan springer mer än 7-8 km på
träning.
- Dunder Dygnet är en perfekt träning. Här finns etapper som passar alla från ultramaratonlöpare till sprinters.
Marlene Eriksson från Malmberget och Mats Granström från Eksjö utökade ledningen i dam- respektive herrklassen inför den avslutande etappen Fjället där det är jaktstart.

Mer om Dunder Dygnet 2002